Στην ατζέντα η ενίσχυση των δεσμών ΕΕ-Τουρκίας στον αγροδιατροφικό τομέα

Την Τουρκία επισκέφθηκε ο Φιλ Χόγκαν

-Διαφήμιση-
Delegate

Ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, βρέθηκε στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Φαρούκ Τσελίκ, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και των εμπορικών δεσμών στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το ταξίδι του κ. Χόγκαν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Κομισιόν προκειμένου να δώσει πρόσβαση στους Ευρωπαίους αγρότες και παραγωγούς τροφίμων σε νέες αγορές και ευκαιρίες. «Η σημασία αυτής της επίσκεψης και της σημερινής συνάντησης υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ο έκτος μεγαλύτερος προμηθευτής γεωργικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο δέκατος μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγών μας. Ευελπιστώ ότι μπορούμε να έχουμε μια εποικοδομητική συμφωνία σχετικά με μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά και να ενισχύσουμε τη σχέση μας προς κοινό μας όφελος» δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο κ. Χόγκαν ανακοίνωσε την ένταξη του τουρκικού προϊόντος «Malatya Kayısısı» (αποξηραμένο βερίκοκο) στο μητρώο προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) της ΕΕ. Τη στιγμή που οι τιμές του βερίκοκου στην Ελλάδα καταρρέουν, η ΕΕ αναγνώρισε ως ΠΓΕ το τουρκικό αποξηραμένο βερίκοκο, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να αξιοποιήσει ένα εμπορικό όπλο που στην Ελλάδα παραμένει ανεκμετάλλευτο, με τις τιμές παραγωγού την περίοδο αυτή να καταρρέουν.