Ενοικίαση αγροτικών µηχανηµάτων µέσω ελληνικής πλατφόρµας

Η λύση του προβλήµατος έρχεται από τους συνεταιρισµους

Η δύναµη των συνεταιρισµών να συσπειρώνουν τους αγρότες, να αφουγκράζονται τις ανάγκες τους και να επιλύουν τα προβλήµατά τους µέσω σύγχρονων τεχνολογιών αποδεικνύεται άλλη µία φορά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Στέβια Ελλάς έγινε το πρώτο µικρό περιβάλλον, στο οποίο εφαρµόστηκε η καινοτοµία ενοικίασης αγροτικών µηχανηµάτων µεταξύ των αγροτών, η οποία έχει αρχίσει, ήδη, να κερδίζει έδαφος σε άλλα σηµεία του πλανήτη. 

Ενοικίαση µηχανηµάτων

«Υπήρχαν παραγωγοί στον συνεταιρισµό, οι οποίοι ήθελαν να καλλιεργήσουν και δεν είχαν µηχανήµατα. Από την άλλη, είχαµε παραγωγούς, οι οποίοι κρατούσαν τα µηχανήµατά τους ανεκµετάλλευτα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Χρήστος Σταµάτης, διευθύνων σύµβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Στέβια Ελλάς. «Μέσα από τη διεύθυνση του συνεταιρισµού, είχαµε καθηµερινή επαφή µε αγρότες και διαπιστώσαµε ότι είναι έντονο το πρόβληµα της σωστής διαχείρισης των διαθέσιµων αγροτικών µηχανηµάτων. Έτσι, γεννήθηκε και υλοποιήθηκε το mermix, µια online υπηρεσία, που προσφέρει πρόσβαση σε αγροτικά µηχανήµατα από τον αγρότη προς τον αγρότη, βασισµένη σε µοντέλα ανταλλακτικής οικονοµίας.

Λειτουργία της πλατφόρµας

Ένας αγρότης, ο οποίος διαθέτει ένα αγροτικό µηχάνηµα µπορεί, είτε µέσω υπολογιστή, είτε µέσω κινητού να εισάγει το διαθέσιµο µηχάνηµα. Από την άλλη, ο παραγωγός, που χρειάζεται ένα µηχάνηµα, µπορεί να αναζητήσει στη γύρω περιοχή αν αυτό 
είναι διαθέσιµο. 

Η πλατφόρµα ξεκίνησε από τη Στερεά Ελλάδα, ενώ σήµερα απλώνεται σε όλα τα µέρη της Ελλάδας και, σύµφωνα µε τον κ. Σταµάτη, τα οφέλη για τους συνεργαζόµενους παραγωγούς είναι πολλά. «Αρχικά, δίνει λύση στο πρόβληµα της αναζήτησης µηχανηµάτων. Προσφέρει πρόσβαση σε εξειδικευµένο εξοπλισµό και συµβάλλει στην αύξηση του αγροτικού εισοδήµατος. Επίσης, βοηθά στη µείωση του κόστους συντήρησης, στην εκµετάλλευση του ανενεργού εξοπλισµού και στην απόσβεση κόστους αγοράς. Από το 2018, η πλατφόρµα θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της. «Από τον καινούργιο χρόνο αρχίζουµε να δίνουµε υπηρεσίες σε εταιρείες που κάνουν συµβολαιακή καλλιέργεια. Διότι, είδαµε ότι το να προσεγγίσεις έναν έναν αγρότη είναι πολύ δύσκολο. Καταφέρνοντας, όµως, να προσεγγίσεις µία εταιρεία, η οποία έχει από κάτω 2.000-3.000 αγρότες, έχεις πρόσβαση σε έναν µεγαλύτερο αριθµό παραγωγών», τονίζει ο Χ. Σταµάτης.

Σύγχρονη τεχνολογία

«Αν ο αγρότης δεν γίνει και αυτός επαγγελµατίας και δεν βάλει νέες τεχνολογίες µέσα στο χωράφι, ώστε να ρίξει το κοστολόγιό του, να αυξήσει την παραγωγή του και να βελτιώσει την ποιότητά του, δεν θα καταφέρει να επιζήσει, έτσι όπως έχουν διαµορφωθεί τα πράγµατα σήµερα. Πρέπει, λοιπόν, να εντάξουν την τεχνολογία στη δουλειά τους, όπως ο κάθε κλάδος», καταλήγει ο διευθύνων σύμβουλος της Στέβια Ελλάς.