Η ένωση Ελλήνων χημικών προστατεύει το ελληνικό μέλι

Την προηγούμενη Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε –με μεγάλη επιτυχία– στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Χημικών η έβδομη εκδήλωση της σειράς ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕΧ, με θέμα το μέλη και με την πολύτιμη συνδρομή των Επιστημονικών Τμημάτων της Ένωσης.

Το μέλι αποτελεί ένα από τα εμβληματικά προϊόντα της ελληνικής φύσης, ένα προϊόν που η ποιότητα και οι οργανοληπτικές του ιδιότητες μπορούν να το καταστήσουν εξαγώγιμο είδος υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ως ομιλητές, επιλέχθηκαν ειδικοί κάθε πτυχής του θέματος, ώστε να υπάρξει σφαιρική προσέγγιση, να καλυφθούν όλοι οι τομείς, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, να λυθούν όλες οι απορίες, τόσο των μελισσοκόμων όσο και των πολιτών που δεν γνωρίζουν αλλά θέλουν να μάθουν και να μορφωθούν, αλλά και να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα της νοθείας και των ελληνοποιήσεων μελιού, που ταλανίζουν την ελληνική αγορά. Έμφαση επίσης δόθηκε στο νομικό ζήτημα και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προϊόν. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η «ΥΧ».

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων νέοι αγρότες αλλά και απλοί ενδιαφερόμενοι για τον κλάδο.

Το «παρών» έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της Ένωσης. Στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις προσπάθειες και τις προσδοκίες της πολιτείας για το σημαντικό αυτό αγροτικό προϊόν και τον ρόλο της μέλισσας στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο καθηγητής Μελισσοκομίας του ΓΠΑ, Πασχάλης Χαριζάνης, παρουσίασε τις ορθές πρακτικές για την παραγωγή μελιού, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη τον κλάδο της ελληνικής μελισσοκομίας, ακολουθούμενος από τον Μιχάλη Τζιτζινάκη, προϊστάμενο του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΥΠΑΑΤ, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά την πολιτική του υπουργείου για τη μελισσοκομία και τις δράσεις του εθνικού μελισσοκομικού προγράμματος. Στη συνέχεια, η προϊσταμένη του Τμήματος Τροφίμων και Προσθέτων Τροφίμων, Θεοδώρα Κλαδά, με μία εμπεριστατωμένη και συνεκτική παρουσίαση, εστίασε στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την παραγωγή, την τυποποίηση και την εμπορία του μελιού. Ο Χαράλαμπος Προεστός, επίκουρος καθηγητής χημείας τροφίμων ΕΚΠΑ, παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών για τις χημικές και βιολογικές παραμέτρους του μελιού, οι οποίες προσδιορίζουν την ποιότητα του. Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με την Μαρία Πίττα της Αττικής Μελισσοκομικής Εταιρείας Α. Πίττας ΑΕΒΕ, η οποία αναφέρθηκε στις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του μελιού και την εξαιρετική διατροφική του αξία.

Στη ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, ο Ρόδιος Γαμβρός, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), διατύπωσε την άποψη ότι απαιτείται τεκμηρίωση όσων ισχυριζόμαστε για τη διατροφική και βιολογική αξία του μελιού, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ισχυρισμών υγείας και για αυτό θα πρέπει να κατατεθούν ολοκληρωμένες και συνολικές προτάσεις ερευνητικών δραστηριοτήτων. Ο κ. Πίττας επεσήμανε την ανάγκη να στηριχτεί το προϊόν πανευρωπαϊκά, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεχτεί το μέλι ως ειδικό προϊόν, και να ελεγχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, με το κράτος να καθοδηγεί μία ευρείας κλίμακας έρευνα για το μέλι.

Αναγκαία η προστασία της ταυτότητας και της ποιότητας του ελληνικού μελιού
Αναγκαία η προστασία της ταυτότητας και της ποιότητας του ελληνικού μελιού

Ο υπογράφων το άρθρο, καθώς και η συντονίστρια της εκδήλωσης, Ντόρα Βακιρτζή, μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας, ερευνητών και παραγωγών, καθώς ακόμη και του marketing, ως εργαλείο υποστήριξης, το οποίο έχει ανάγκη από επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και για τη δυνατότητα υιοθέτησης σύγχρονων τάσεων, όπως οι κινήσεις ομπρέλας προστασίας – προώθησης – υιοθέτησης κοινών κανόνων.

Τέλος, η Ένωσ Ελλήνων Χημικών, μεταξύ και των άλλων δράσεών της, προσπαθεί να αναδείξει τον ρόλο της συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας, μέσα από επιστημονικά θέματα και αντικείμενα που αφορούν την επιστήμη της Χημείας, με στόχο μία όσο το δυνατόν πιο ολιστική προσέγγιση. Σκοπός αυτής της διεπιστημονικής προσέγγισης σε διάφορα θέματα επιστημονικού η κοινωνικού ενδιαφέροντος είναι η διασύνδεση της επιστήμης και της παραγωγής. Παράλληλα, όμως, αναδεικνύει, καταγράφει και προσεγγίζει τα προβλήματα, καταθέτοντας προτάσεις για την επίλυση τους, ώστε να η Ένωση να αποτελέσει κομβικό σημείο και σημείο αναφοράς, στην προσπάθεια διασύνδεσης και συνεργασίας, με στόχο την αναδιάταξη του παραγωγικού ιστού της χώρας με ορθολογικό τρόπο.