Να παραμείνει στις ΔΑΟΚ το Μέτρο των Βιολογικών ζητούν οι Περιφέρειες

Με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών συναντάται η Ένωση Περιφερειών τη Μεγάλη Δευτέρα
-Διαφήμιση-
Delegate

Να παραμείνει στις ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων η αρμοδιότητά τους ως φορέων υλοποίησης του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2020 ζητεί η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΝΕ, κατά την συνεδρίαση του, το ΔΣ στις 3/11 ομόφωνα αποφάσισε και ζητεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Να επανέρθει στο φυσικό αντικείμενο του μέτρου η προϋπόθεση Περιβαλλοντικού Σχεδίου Διαχείρισης και η συνέχιση της ύπαρξης τεχνικού συμβούλου γεωτεχνικού στην άσκηση της Βιολογικής Γεωργίας από τον δικαιούχο γεωργό.
  • Στο φυσικό αντικείμενο του Μέτρου 11 φορείς υλοποίησής του να είναι οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων και όχι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης ουσιαστικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ (άρθρο 3).
  • Η αρχική αξιολόγηση, το σύνολο των διοικητικών ελέγχων (προενταξιακών και μεταενταξιακών) αλλά και των επιτόπιων ελέγχων καθώς και η διαδικασία τροποποίησης ή ανάκλησης των Αποφάσεων ένταξης Πράξεων (άρθρα 11, 12 και 13) να πραγματοποιηθούν από τις ΔΑΟΚ.

Πάντως, η ΕΝΠΕ, σημειώνει στην ανακοίνωσή της, αναγνωρίζει δύο θετικά σημεία στο Μέτρο 11:

  • Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του είναι επαρκές, αν και σε επιμέρους καλλιέργειες θα μπορούσε να είναι υψηλότερο και
  • Η προσθήκη σημαντικών ειδών καλλιέργειας τα οποία είχαν αποκλειστεί από το τρέχον πρόγραμμα προκειμένου να καταστεί εμφανέστερη η ανάπτυξη τόσο της βιολογικής γεωργίας όσο και της βιολογικής κτηνοτροφίας ώστε να στηριχθεί ένα κυκλικό μοντέλο γεωργικής εργασίας.
-Διαφήμιση-

Τέλος, το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο να προκηρύξει αμέσως το Μέτρο 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα».