Εντός Σεπτεμβρίου ψηφίζεται η αύξηση των εισφορών υγείας των αγροτών

Εντός Σεπτεμβρίου ψηφίζεται η αύξηση των εισφορών υγείας των αγροτών
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφισθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου από τη Βουλή επιχειρεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 15 συνολικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών, όπως έχουν γράψει η «Ύπαιθρος Χώρα» και το ypaithros.gr, συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των εισφορών υγείας των αγροτών από 1ης Ιανουαρίου 2017.

Μια αύξηση που προκύπτει… δια της πλαγίου μέσω της δέσμευσης για κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και η άμεση «μεταφορά» τους στο συντελεστή 6,95%.

Οι πρώτοι που θίγονται άμεσα από το μέτρο είναι οι αγρότες για τους οποίους, υπενθυμίζουμε, ο νόμος Κατρούγκαλου σήμερα προβλέπει σταδιακή αύξηση των εισφορών υγείας ώστε να μεταβούν στο 6,95% από το 2019. Ειδικότερα, προβλέπονται συντελεστές:

 • 3,61% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος για φέτος,
 • 4,73% για το 2017,
 • 5,84% για το 2018 και
 • 6,95% από το 2019.

Με την ψήφιση του νόμου, οι αγρότες θα «μεταταχθούν» άμεσα από 1/1/2017 στον συντελεστή 6,95%

Στη συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου ο επίτροπος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των δανειστών για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και συμφωνήθηκε

-Να ολοκληρωθεί άμεσα η ψήφισή τους προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

– Να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν.

– Να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές.

Η λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα

 1. Ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών μέσω:

– της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων

– κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας

– αναθεώρηση προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

 1. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο.
 2. Επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του Ταμείου.
 3. Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
 4. Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή.
 5. Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
 6. Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό.
 7. Επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.
 8. Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της επάρκειας πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
 9. Ορισμός μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
 10. Προώθηση από ΡΑΕ των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ίδια κατεύθυνση των ποσοτήτων για τις δημοπρασίες.
 11. Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
 12. Η γενική συνέλευση της ΔEΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.
 13. Η γενική συνέλευση της ΔEΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρίας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων, που θα λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος και το καταναλωτικό προφίλ του καθενός.
 14. Υποβολή σχεδίου για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).
-Διαφήμιση-
Delegate