Έως τις 29 Μαρτίου 2019 ολοκληρώνεται τυπικά η διαδικασία του brexit – Επηρεάζονται κατά 10% οι ελληνικές εξαγωγές

Το  0,4% έως 0, 8% του ΑΕΠ (700 εκατομμύρια ευρώ έως 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ)  χάνει η χώρα μας εξαιτίας της βρετανικής εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ επηρεάζονται κατά 10% οι ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε στην αρμόδια επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στις 29 Μαρτίου 2019 ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία του Brexit, την οποία στην παρούσα φάση, διαχειρίζεται ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο, όπως εξήγησε ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, και ήδη έχουν εγκριθεί από τις 29 Απριλίου 2017 οι προϋποθέσεις εξόδου. 

Το σημαντικότερο όμως στοιχείων όλων είναι πως ο κοινοτικός προϋπολογισμός μειώνεται δραματικά, καθώς η Βρετανία ήταν η 4η χώρα (σε οικονομικά μεγέθη) στην ΕΕ που συνέβαλε  στον κοινοτικό προϋπολογισμό και από τα ταμεία, με την έξοδο της θα λείπουν, όπως υπολογίστηκε, περίπου 16,4 δις ευρώ, γεγονός το οποίο θα έχει μακροπρόθεσμα συνέπειες και στα διαρθρωτικά ταμεία, όπως και τα ταμεία Γεωργίας/Αλιείας. 

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται άμεσα, διότι η διαδικασία εξόδου συζητείται ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουν λόγο προς τα παρόν τα εθνικά κοινοβούλια αλλά γίνεται προετοιμασία, ώστε να στείλουν παρατηρήσεις.

Σε πρώτη φάση από το brexit τις μεγαλύτερες συνέπειες αναμένεται να βιώσει, σύμφωνα με μελέτη, που έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο τουρισμός και σε δεύτερο χρόνο, όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες: ναυτιλία, εκπαίδευση, γεωργία κ.ά.

Σημαντική συνέπεια, ωστόσο, όπως εξήγησε, αναμένεται να έχει το brexit και στις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει στην αναλογία αγροτικών και βιομηχανικών,  επισημαίνοντας πως αγγίζουν στο 10%.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε πως  υπάρχουν τρεις προτεραιότητες σε ό, τι αφορά στο Ηνωμένο Βασιλειο:

-Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων  πολιτών, που διαβιούν ή εργάζονται στο Λονδίνο.

  • Να καλύψει η Μεγάλη Βρετανία τις οικονομικές υποχρεώσεις της, λόγω της εξόδου από την ΕΕ.
  • Να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία για την Ιρλανδία που θέλει ανοιχτά σύνορα.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα διϋπουργική επιτροπή για το brexit, ώστε να υπολογιστούν και να μειωθούν οι συνέπειες αλλά και να σταλούν οι παρατηρήσεις ενώ η Φωτεινή Βάκη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχει στην ελληνοβρετανική επιτροπή Φιλίας, εξήγησε πως πρέπει να γίνουν αλλεπάλληλες επισκέψεις στη χώρα αυτή.

Κατά τον κ. Κατρούγκαλο η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει μια έδρα, αν καταργηθούν οι έδρες της Μεγάλης Βρετανίας ή αν τελικά επιλεγεί η πρόταση της ιταλικής προεδρίας, να κερδίσει 2 στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες όμως έδρες θα εξαρτώνται από τη δύναμη των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων (π.χ. Λαϊκό Κόμμα, Αριστεροί, Πράσινοι) κι όχι σε επίπεδο προσώπων, από λίστα.