Επανασχεδιάζεται από την αρχή η παραγωγή ρεύματος

Ανασχεδιάζεται από την αρχή η  παραγωγή ρεύματος
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Επανασχεδιάζεται όλο το σύστημα για την ηλεκτρική ενέργεια, ώστε και να υπάρξει εξοικονόμηση κι έξυπνες λύσεις και στα νησιά και να μειωθούν οι ρύποι, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις.

Ειδικότερα, περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, προκειμένου οι νησιώτες κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια τιμολόγια ρεύματος. Την αποκάλυψη αυτή έκανε  ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Βερροιόπουλος τόνισε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας σχεδιάζει αλλαγές για μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, όχι μόνο στα νησιά αλλά στο σύνολο της χώρας.

Ο σχεδιασμός αυτός, όπως εξήγησε, δεν αφορά μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά κι όλες τις άλλες μορφές ενέργειας που καταναλώνουμε, όπως φυσικό αέριο, ορυκτά καύσιμα κ.λπ.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος σημείωσε πως το σύστημα αυτό θα βασιστεί σε πέντε πυλώνες:

  1. Ασφάλεια χρήσης κι ανεφοδιασμού, δηλαδή ο καταναλωτής, ο αγρότης, ο επιχειρηματίας να μπορεί να κάνει χρήση ρεύματος χωρίς να του λείψει.
  2. Προσανατολισμό στην εσωτερική αγορά ενέργειας, που θα βασίζεται σε υγιή και διαφανή αγορά ενέργειας με σαφείς όρους για αγορά και καταναλωτές κι ανταγωνιστικότητα στην τιμή, για οικογένειες κι επιχειρήσεις.
  3. Απανθρακοποίηση, δηλαδή απομάκρυνση από ρυπογόνες πηγές ενέργειας.
  4. Ενεργειακή αποδοτικότητα και ανταποδοτικότητα, για την εξασφάλιση φορτίου με ενεργειακή εξοικονόμηση.
  5. Έρευνα και καινοτομία. Στόχος είναι η αξιοποίηση των έξυπνων δικτύων ή αποθήκευση ενέργειας.

Κατά τον κ. Βερροιόπουλο έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες με πιλοτικό πρόγραμμα για «έξυπνο νησί» με τη διείσδυση των ΑΠΕ , ώστε να καλύπτει ει δυνατόν το 50%.

Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
Delegate