Επανήλθε το άσυλο στον πανεπιστημιακό χώρο αλλά χωρίς την ψήφο Δ. Καμμένου

Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψηφίστηκε επί της Αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολο του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κι έγινε νόμος του κράτους.

Το άρθρο για το άσυλο,   καταψήφισε ο Δημήτρης Καμμένος, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ. Η Νέα Δημοκρατία, που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, με εισήγηση της Νίκης Κεραμέως καταψήφισε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. «Όχι» σε όλα ψήφισε  και το Ποτάμι, που με εισηγητή τον Σπύρο Δανέλλη το θεώρησε ως «αναχρονιστικό» και ότι δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και τις άλλες διατάξεις» στάθηκε αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις και υψώθηκαν πολλές φορές οι τόνοι γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος Άννας Διαμαντοπούλου. Μάλιστα υπήρξαν και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι τα κονδύλια για την παιδεία θ’ αυξηθούν και το 2018 και το 2019 και ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση και στα δημοτικά και στο ολοήμερο σχολείο, που θα λειτουργήσει ακόμη και σε μονοθέσια της επαρχίας.  

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με εισηγητή τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο καταψήφισε το νομοσχέδιο μ΄ εξαίρεση το άρθρο 34, που αφορά στις μεταπτυχιακές σπουδές και τα προσόντα, που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι.

«Όχι» σε όλα ψήφισε το ΚΚΕ πλην του άρθρου 3 που ψήφισε παρών. Πρόκειται για άρθρο που σχετίζεται με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου, πλην των περιπτώσεων, που γίνονται πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.  

«Όχι» επί της Αρχής και σε όλα τα υπόλοιπα άρθρα πλην του 15 (αφορά εκλογή πρυτανικών αρχών) και του 34 που ψήφισαν παρών,  ψήφισε η Χρυσή Αυγή. Παρών σε όλα ψήφισε η Ένωση Κεντρώων.  Διαφορετική στάση ακολούθησαν ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς άλλοι το καταψήφισαν και άλλοι, όπως ο Γιώργος –Δημήτριος  Καρράς,  υπερψήφισαν συγκεκριμένο άρθρο.