Μάνδρα Ξάνθης: Ξεκίνησαν από τη χοιροτροφία, προχώρησαν στην επεξεργασία και τη διάθεση

platis-xoirotrofia

Ο πατέρας του Απόστολου και του Βασίλη Πλατή ήταν προβατοτρόφος και το 1983 επέλεξε να κάνει στροφή στη χοιροτροφία. Αξιοποιώντας τον αναπτυξιακό νόµο 1262/82, δηµιούργησε την πρώτη µονάδα. Στην πορεία, οι απόγονοί του διαµόρφωσαν µια πρότυπη χοιροτροφική µονάδα στη μάνδρα Ξάνθης, όπου εκτρέφουν 400 χοιροµητέρες. Η τελευταία επένδυση επέκτασης και εκσυγχρονισµού έγινε το 2007. Η µονάδα είναι πλέον καθετοποιηµένη, διαθέτει τυποποιητήριο και γίνεται επεξεργασία του κρέατος.

Ποιότητα

Το πλεονέκτηµα που τους επέτρεψε να δηµιουργήσουν καλό όνοµα στην αγορά είναι η ποιοτική διατροφή. Τα χοιρινά τρέφονται µε δηµητριακά. «Αγοράζουµε τις πρώτες ύλες, σιτάρι, κριθάρι, καλαµπόκι, πίτουρα και φτιάχνουµε ζωοτροφές, η µονάδα διαθέτει παρασκευαστήριο. Ό,τι τρώνε τα γουρούνια παράγεται στη µονάδα µας, γιατί ξέρουµε τι θα τα ταΐσουµε, δεν στρεφόµαστε στο εµπόριο και, παράλληλα, εξοικονοµούµε χρήµατα». Διενεργούνται εργαστηριακοί έλεγχοι, αποστέλλονται δείγµατα για να ελεγχθούν και να διασφαλιστεί η ποιότητα. Η παραγωγή είναι πιστοποιηµένη από την Agrocert, καθώς και µε HACCP.

Ρίσκο

«Η επιχειρηµατικότητα εµπεριέχει ρίσκο, µια και το οικονοµικό και φορολογικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοϊκά είναι», αναφέρει ο Απόστολος Πλατής. Επέλεξαν, όµως να στραφούν στις επενδύσεις, δηµιουργώντας προστιθέµενη αξία στο προϊόν. Έτσι, από την εκτροφή χοίρων επεκτάθηκαν στο εµπόριο και στη διάθεση χοιρινού κρέατος. Από το 1983, τα δύο αδέλφια είναι χοιροτρόφοι και, παράλληλα, έγιναν κρεοπώλες. Τα σταθερά βήµατά τους ακολουθούν τα παιδιά τους, που συνεχίζουν για τρίτη γενιά το επάγγελµα.

Θράκη και γιορτές

Στη Θράκη, οι χοιροτροφικές µονάδες µετριούνται στα δάχτυλα. Λύση στη µείωση του κόστους παραγωγής είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.

Η προετοιµασία για να καλυφθούν οι ανάγκες της χριστουγεννιάτικης αγοράς ξεκινά στα µέσα Δεκεµβρίου. Το χοιρινό είναι ο βασιλιάς του θρακιώτικου γιορτινού τραπεζιού. «Θυµάµαι ότι δεν είχαµε ποτέ γαλοπούλα! Στις γιορτές είχαµε ρολό, σπάλα στο φούρνο, καταναλώναµε αρκετά λουκάνικα, όταν βοηθούσε ο καιρός, µπριζόλες και πανσέτες στα κάρβουνα και, βέβαια, λαχανιά».