Επιμένουν οι βιοκαλλιεργητές της ορεινής Αργολίδας παρά την κρίση

Λάδι, κηπευτικά, βερίκοκα, ροδάκινα και αμπέλια σε Λυρκεία, Σκοτεινή και Καρυά

Η βιολογική καλλιέργεια στην ορεινή Αργολίδα είναι ένας συνδυασμός που ενώ πριν από κάποια χρόνια θα ακουγόταν ως ανέκδοτο, πλέον αποτελεί την πρόταση που μπορεί να δημιουργήσει μία δυναμική ξεπεράσματος της κρίσης με ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο.

Στις άλλοτε κοινότητες Λυρκείας, Σκοτεινής και Καρυάς έχει πέσει ο σπόρος της βιολογικής καλλιέργειας και ήδη την τελευταία δεκαετία κάποιοι παλεύουν με όλη τη δύναμή τους, αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά υπάρχει θέληση για να ξεπεραστούν. Η καλλιεργούμενη έκταση από Βιοκαλλιεργητές ξεπερνά α χίλια στρέμματα.

Στους 25 υπολογίζονται οι βιοκαλλιεργητές στον τέως Δήμο Λυρκείας και όλοι έχουν ενταχθεί την τελευταία δεκαετία. Συναντήσαμε τον Χρήστο Στάθη, που είναι βιοκαλλιεργητής από το 2004 και δήλωσε στην «ΥΧ» ότι στο ξεκίνημά του «καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ενημέρωση που είχε από το διαδίκτυο για τη σημασία της βιοκαλλιέργειας, αλλά πάνω από όλα η απόφαση να εργάζεται σε ένα περιβάλλον καθαρό, χωρίς τους κινδύνους των φυτοφαρμάκων». Στην περιοχή, όπως γίνεται συνήθως, επικρατούσε η προκατάληψη ότι η βιολογική καλλιέργεια οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή, κάτι που αποδείχθηκε μύθος, αφού μετά το μεταβατικό διάστημα, στους βιολογικούς ελαιώνες του Χρήστου Στάθη επήλθε η ισορροπία και η παραγωγή ήρθε στα συνήθη επίπεδα. Ο μέσος όρος καλλιέργειας ελιάς είναι τα 50 στρέμματα, κατακερματισμένα, και η απόδοσή τους είναι αντίστοιχη της συμβατικής σε ποσότητα. 

Επιμένουν οι βιοκαλλιεργητές της  ορεινής Αργολίδας παρά την κρίση Σε ένα μεγάλο πρόβλημα για το μέλλον εξελίσσεται η είσοδος νέων ανθρώπων στην παραγωγή. Ο Χρήστος Στάθης μας εξήγησε ότι «οι νέοι δεν ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με την παραγωγή. Εγκαταλείπουν τις ορεινές περιοχές, αναζητώντας μία άλλη ζωή. Ακόμα και τώρα, με την κρίση, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον, αφού έχουν απογοητευθεί από την κατάσταση. Κάποιοι λίγοι που ήρθαν από την Αθήνα ή άλλες περιοχές είναι συνταξιούχοι και καλλιεργούν με βάση άλλα δεδομένα».  Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των βιοκαλλιεργητών είναι τα πενήντα χρόνια και αυτό αποτελεί το 80% όσων ασχολούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά ένα 75-85% ο κλήρος δεν ξεπερνά τα 5 έως δέκα στρέμματα και αυτός είναι διάσπαρτος σε διάφορα σημεία με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα

Προϊόντα

Λάδι κατά 75%, κηπευτικά κατά 15% και βερίκοκα, ροδάκινα και άλλα προϊόντα αποτελούν το πάζλ των καλλιεργειών στην ορεινή Αργολίδα και τώρα όλοι περιμένουν πώς θα εξελιχθεί η νέα περίοδος βιολογικής καλλιέργειας. Το ενθαρρυντικό είναι ότι κάποιοι από τους υπάρχοντες καλλιεργητές δείχνουν ενδιαφέρον να ενταχθούν και έτσι να μεγαλώσει ο κύκλος των βιοκαλλιεργητών που, όπως μας επισημάνθηκε, είναι ανάγκη να βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν, ώστε να μπορέσουν να μπουν σε νέες αγορές με άλλη δυναμική. Ο Ευάγγελος Κυριάκου, που είναι  γεωπόνος και επιθεωρητής CΟSMOCERT Αργολίδας, αναφέρεται σε ένα ακόμη ορεινό σημείο της Αργολίδας, που είναι η Καρυά. Οι εντάξεις παραγωγών της Καρυάς σε επιδοτούμενα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ξεκινούν από το 2005 αλλά ποτέ δεν έφτασαν σε διψήφιο αριθμό. Ωστόσο, η σύνδεση των παραγόμενων προϊόντων με την αγορά ήταν μάλλον αποτυχημένη, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις παραγωγής βιολογικών κηπευτικών στην ευρύτερη περιοχή.

Οι επιδοτήσεις που ήδη δίνονται ως κίνητρο για την ένταξη σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι αρκετά ικανοποιητικές, ενώ στο νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχτεί τις επόμενες ημέρες έχει ήδη σχεδιαστεί και επιδότηση για την κάλυψη του κόστους πιστοποίησης (φορέας πιστοποίησης) αλλά και εργαστηριακών αναλύσεων. Η ευρύτερη περιοχή της Καρυάς διαθέτει μια αξιοζήλευτη φυσική ομορφιά, εξαιρετικό μικροκλίμα, ιδανικές συνθήκες για μια υγιεινή και ευχάριστη διαβίωση. «Πιστεύω πως και μετά την τουριστική άνοδο που παρουσιάζει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, δημιουργούνται πολύ καλές προοπτικές για την ανάπτυξη ενός ”βιολογικού ρεύματος” στη περιοχή. Με άλλα λόγια, μια πολλά υποσχόμενη επιχειρηματική κίνηση», κατέληξε ο κ. Κυριάκου. 

Από το 2006 ασχολείται με την βιολογική γεωργία ο Δημήτρης Κωστάκης, αλλά η απογοήτευση είναι έκδηλη αφού, όπως μας επισημαίνει, ενώ έχει προσπαθήσει να παράγει ελαιόλαδο με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, δεν έχει καταφέρει ακόμη να πάρει τις τιμές που θα επιθυμούσε. «Ενώ εργάστηκα πολύ για να έχω την ποιότητα που απαιτείται, άλλες φορές συνάντησα τη δυσπιστία και άλλες φορές την άρνηση να πληρωθώ όπως πρέπει και να αναγνωριστεί και η προσπάθειά μου». Ο κ. Κωστάκης είναι ένας ακόμη καλλιεργητής που προσπαθεί να ενημερωθεί από το διαδίκτυο και από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, αφού δεν τον καλύπτει η στήριξη των κρατικών υπηρεσιών, που αρχικά υπήρξε, αλλά στην πορεία έπαψε. Στα αρνητικά προσθέτει και την έλλειψη οργάνωσης που αποδυναμώνει την προσπάθεια, ενώ ένα από τα σοβαρά προβλήματα σε αυτές τις περιοχές είναι ο  πολυκερματισμένος κλήρος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάσπαρτα χωράφια των πέντε στρεμμάτων. Μόνο στην περιοχή του τέως Δήμου Λυρκείας είναι πάνω από οκτακόσια (800) διάσπαρτα στρέμματα που καλλιεργούνται με ελαιόδεντρα.

Και βιολογική κτηνοτροφία

Για τη βιολογική κτηνοτροφία αξίζει να καταγραφούν οι επισημάνσεις του κ. Κυριάκου. «Η βιολογική κτηνοτροφία σέβεται τη φυσική ζωή των ζώων και τις ανάγκες τους. Κάθε ζώο ζει και ακολουθεί τους φυσικούς ρυθμούς του, έχοντας στη διάθεσή του άνετους χώρους, δηλαδή εκτεταμένα βοσκοτόπια (κάτι που στην περιοχή της Καρυάς προσφέρεται απλόχερα) και ευρύχωρα, καλά αεριζόμενα στέγαστρα. Η διατροφή των ζώων είναι ποιοτική, καθώς αποτελείται αποκλειστικά από βιολογικές φυτικές τροφές, όπως κριθάρι, καλαμπόκι, βρώμη και σανό. Η βιολογική εκτροφή στοχεύει στη σωστή ανάπτυξή τους με φυσικές μεθόδους, προφυλάσσοντάς τα τόσο από την παθολογία, τις ενοχλήσεις και το άγχος, όσο και από την αφύσικη επίσπευση της ανάπτυξής τους. Σε περιπτώσεις ασθενειών, χορηγούνται μόνο ομοιοπαθητικά ή φυτοθεραπευτικά σκευάσματα και πάντοτε έπειτα από συνεννόηση με ειδικευμένους κτηνίατρους.