Επιτραπέζιο σταφύλι: Με νέες ποικιλίες στις απαιτητικές αγορές

Την ανάγκη να ξεκινήσει συντεταγμένα, με σχέδιο και φυσικά να χρηματοδοτηθεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα αναμπέλωσης για το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι επεσήμανε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ, που διαθέτει επιτραπέζιο σταφύλι στη διεθνή αγορά με την επωνυμία 7 grapes. «Μην περιμένουμε αλλαγή στο τοπίο αν δεν πέσει χρήμα στην αγορά», τονίζει με σαφήνεια.

«Στην Ελλάδα βασιζόμαστε κυρίως στη σουλτανίνα, όμως έτσι δεν μπορούμε να κερδίσουμε το ράφι στις ξένες αγορές. Τα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού μάς υπολογίζουν ως προμηθευτές για ένα πολύ στενό χρονικό διάστημα κάθε χρόνο. Το παραμικρό να συμβεί στην παραγωγή, ακόμα και αν είναι πρωιμότερη ή οψιμότερη, μπορεί να χάσουμε όλη τη χρονιά ή να μειωθούν πολύ οι τιμές. Πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός για νέες φυτεύσεις με νέες ποικιλίες, έτσι ώστε το ελληνικό σταφύλι να βρίσκεται στην αγορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», τονίζει ο κ. Λέγγας. Το 55% στη διεθνή αγορά έχει πλέον το κόκκινο άσπερμο σταφύλι, το λευκό το 35% και τα μαύρα το 10%. Οι άσπερμες κόκκινες ποικιλίες έχουν διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης και έτσι, όσοι τις διαθέτουν, έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στην αγορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κόστος

Όπως εξηγεί, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος που απαιτείται για την αναμπέλωση και ποιος θα το επωμιστεί. «Οι παραγωγοί δεν έχουν τα χρήματα να κάνουν την αναμπέλωση», τονίζει. Ακόμα και αν υπάρχει χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων, οι παραγωγοί δεν μπορούν να καταβάλουν την ίδια συμμετοχή αν δεν καταφύγουν στον δανεισμό. Πολλοί έχουν έτσι και αλλιώς μεγάλα οικονομικά προβλήματα, λόγω καταστροφών προηγουμένων ετών.

Ενδεικτικά, οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις τους από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές πολύ μεγάλες -και σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρωτικές- καταστροφές.

Αντίστοιχα, οι εισφορές στον ΟΓΑ έχουν υπολογιστεί με τα εισοδήματα του 2015, που ήταν υψηλά. Έτσι, πολλοί από όσους παράγουν επιτραπέζιο σταφύλι αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα έξοδα καλλιέργειας, αλλά και τα έξοδα για την καθημερινή τους διαβίωση.

Χρηματοδότηση

Η έλλειψη χρηματοδότησης, κυρίως από τις τράπεζες, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και για την καλλιέργεια αυτή καθ’ αυτή.

Η οικονομική δυσπραγία οδηγεί πολλούς παραγωγούς στο να μην εφαρμόζουν τις αναγκαίες φυτοπροσταστευτικές καλύψεις, να μην κάνουν δηλαδή τους αναγκαίους ψεκασμούς. «Όταν, όμως, ένας παραγωγός δεν καλλιεργεί σωστά, το κόστος το επωμίζεται και ο διπλανός του, όταν αναπτυχθεί μια ασθένεια». Αν οι καιρικές συνθήκες βοηθήσουν, με την αύξηση της υγρασίας για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί ολόκληρη η παραγωγή, αν παραλειφθεί π.χ. ένας ψεκασμός για λόγους οικονομίας. Όσον αφορά στα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, ο κ. Λέγγας τονίζει ότι τα γεωπονικά καταστήματα θα μπορούσαν να στηρίξουν τους παραγωγούς, δίνοντας προϊόντα με πίστωση για κάποιο χρονικό διάστημα. «Υπό τον όρο βέβαια ότι και οι εταιρείες με τη σειρά τους θα δώσουν πίστωση στα καταστήματα γεωπονικών εφοδίων, δίνοντας το πράσινο φως να κινηθεί η αγορά», τονίζει.

Εκτιμήσεις παραγωγής

Φέτος, τα κλήματα δείχνουν έως τώρα υψηλή παραγωγικότητα. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι και από την πλευρά της Ισπανίας θα υπάρχει αντίστοιχα αυξημένη παραγωγή, οπότε αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν, όσον αφορά στη διαμόρφωση των συνθηκών στην αγορά. Όσον αφορά στον χρόνο συγκομιδής, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια «κανονική» χρονιά, εφόσον βέβαια δεν μεταβληθούν δραστικά οι καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να βρούμε την Ισπανία μπροστά μας στην αρχή της σεζόν, με το άνοιγμα των εξαγωγών, αρχές Αυγούστου.

Σταφύλι και τον Ιούνιο

Χρειαζόμαστε νέες ποικιλίες, όχι μόνο όψιμες αλλά και πρώιμες, για να διευρύνουμε τόσο τον χρόνο εξαγωγών όσο και τον χρόνο που υπάρχει ελληνικό σταφύλι στην εγχώρια αγορά, δεδομένης της αύξησης της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας. Οι τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο θέλουν να φάνε σταφύλι και είναι κρίμα να μην αξιοποιηθεί αυτή η αγορά.

ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ
Γρίφος οι τιμές

Οι τιμές που εξασφάλισε πέρσι η Καβάλα δεν ήταν ενδεικτικές, και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες. Οι υψηλές τιμές για τους «Βόρειους» παραγωγούς οφείλονται στο γεγονός ότι η Κρήτη, που είχε κατά δύο εβδομάδες πρωιμότερη παραγωγή, έπεσε χρονικά πάνω στις εξαγωγές της Ισπανίας. Παράλληλα, στην Κορινθία, έγιναν μεγάλες καταστροφές και έτσι έμεινε στο προσκήνιο μόνη της η Καβάλα, προκαλώντας άνοδο των τιμών.

7grapes
Εξωστρεφής επιχείρηση

Η εταιρεία Πήγασος Αγροδιατροφή «7grapes» εξάγει επιτραπέζια σταφύλια στις διεθνείς αγορές. Συνεργάζεται με παραγωγούς στην Κορινθία, που καλλιεργούν έκταση 1.200 στρεμμάτων, στην Πέλλα (600 στρέμματα) και στον Τύρναβο και την Κρύα Βρύση (2.000 στρέμματα). Τα σταφύλια συσκευάζονται για λιανική διάθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κιάτο, μειώνοντας έτσι τον χρόνο διάθεσης του ευαίσθητου προϊόντος.