Έρευνα-μελέτη για την ποικιλία «Τουρκοπούλα»

tourkopoula-pokilia-ampeli

Με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα εξελίσσεται στη Μεσσηνία ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την ταυτοποίηση της ποικιλίας «Τουρκοπούλα» και την κατάταξή της στην αμπελουργική συλλογή. Για την επιτυχία αυτού του προγράμματος συνεργάζονται ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και η ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Στην Τριφυλία καλλιεργούνται 9.000 στρέμματα και η παραγωγή ξεπερνά τους 9.000 τόνους, που αξιοποιούνται από τα 18 οινοποιεία της περιοχής. Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «έπρεπε να γίνει μία συνολική αμπελουργική μελέτη για την Τουρκοπούλα, ώστε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στην πορεία, όμως, αποφασίσαμε αυτή η μελέτη να επεκταθεί στους τύπους και στις παραλλαγές του Ροδίτη, που καταγράφονται στην περιοχή».

Η στόχευση είναι είτε να καταγραφεί μία νεά ποικιλία που να καλλιεργείται μόνο στην περιοχή, οπότε και θα αποκτήσει ΠΟΠ ή ΠΓΕ –και ταυτόχρονα το παραγόμενο προιόν μία υπεραξία–, είτε ακόμη να αποδειχθεί ότι καλλιεργείται η Τουρκοπούλα και να υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί εμπορικά, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό.

Η μελέτη και αξιολόγηση γηγενών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, με έμφαση στον Ροδίτη και την Τουρκοπούλα, θα συνεχιστεί και για τα επόμενα βλαστικά στάδια (καρπόδεση, περκασμό – γυάλισμα, πλήρη ωρίμανση και χειμέρια ανάπαυση). Θεωρείται δεδομένο ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν μέσα από τη μελέτη, θα προσδώσουν αξία στους παραγόμενους οίνους.