Με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα εξελίσσεται στη Μεσσηνία ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την ταυτοποίηση της ποικιλίας «Τουρκοπούλα» και την κατάταξή της στην αμπελουργική συλλογή. Για την επιτυχία αυτού του προγράμματος συνεργάζονται ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και η ΔΑΟΚ Τριφυλίας.
Στην Τριφυλία καλλιεργούνται 9.000 στρέμματα και η παραγωγή ξεπερνά τους 9.000 τόνους, που αξιοποιούνται από τα 18 οινοποιεία της περιοχής. Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «έπρεπε να γίνει μία συνολική αμπελουργική μελέτη για την Τουρκοπούλα, ώστε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στην πορεία, όμως, αποφασίσαμε αυτή η μελέτη να επεκταθεί στους τύπους και στις παραλλαγές του Ροδίτη, που καταγράφονται στην περιοχή».
Η στόχευση είναι είτε να καταγραφεί μία νεά ποικιλία που να καλλιεργείται μόνο στην περιοχή, οπότε και θα αποκτήσει ΠΟΠ ή ΠΓΕ –και ταυτόχρονα το παραγόμενο προιόν μία υπεραξία–, είτε ακόμη να αποδειχθεί ότι καλλιεργείται η Τουρκοπούλα και να υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί εμπορικά, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό.
Η μελέτη και αξιολόγηση γηγενών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, με έμφαση στον Ροδίτη και την Τουρκοπούλα, θα συνεχιστεί και για τα επόμενα βλαστικά στάδια (καρπόδεση, περκασμό – γυάλισμα, πλήρη ωρίμανση και χειμέρια ανάπαυση). Θεωρείται δεδομένο ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν μέσα από τη μελέτη, θα προσδώσουν αξία στους παραγόμενους οίνους.