Εργαλεία πυρηνικής τεχνολογίας για την καταπολέμηση της νοθείας στα τρόφιμα

Εργαλεία πυρηνικής τεχνολογίας για την καταπολέμηση της νοθείας στα τρόφιμα

Στην εξερεύνηση νέων εργαλείων πυρηνικής τεχνολογίας για την καταπολέμηση της νοθείας και της μόλυνσης των τροφίμων προσανατολίζονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Με αυτήν την πρωτοπόρο συνεργασία και προσπάθεια, οι δύο οργανισμοί ευελπιστούν πως θα δώσουν λύση σε ένα μείζον πρόβλημα τόσο για τη δημοσία υγεία, όσο και για την απώλεια τροφίμων και χρημάτων. Οι νέες μέθοδοι ανάλυσης θα εφαρμοστούν αρχικά στη σκόνη γάλακτος και στα φυτικά έλαια, προϊόντα, με ευρεία χρήση στην παραγωγή τροφίμων και συχνά φαινόμενα νοθείας.

Πολλές φορές, τα παραδοσιακά επαγγελματικά εργαστήρια μπορούν να ανιχνεύσουν πιθανές μολύνσεις, αλλοιώσεις ή νοθείες σε διατροφικά προϊόντα σχετικά γρήγορα, αλλά στις περισσότερες χώρες αυτό συμβαίνει σε μικρή κλίμακα και δεν είναι επαρκές. «Αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν οι δύο οργανισμοί με τη δημιουργία συσκευών χαμηλού κόστους που θα δίνονται στις αρχές τροφίμων κυρίως των αναπτυσσόμενων χωρών», αναφέρει ο Simon Kelly, Ειδικός Ασφάλειας Τροφίμων στο Τμήμα Πυρηνικών Τεχνικών των FAO / IAEA και ο οποίος ηγείται του έργου.

Όπως εξηγεί, το πρόγραμμα «θα εκμεταλλευτεί την τεχνολογία της φασματομετρίας της κινητικότητας των ιόντων – μιας πυρηνικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται κυρίως από τους συνοριοφύλακες για την ανίχνευση παράνομων ναρκωτικών και εκρηκτικών». Με αυτή την τεχνολογία, θα μπορούν να εντοπίζονται μολυσματικές ουσίες, αλλά ακόμα και η μούχλα στα τρόφιμα με τη βοήθεια ειδικών φορητών συσκευών, φορητών υπολογιστών και smartphones. Αυτά τα εργαλεία θα επιτρέψουν στις αρχές να ανταποκρίνονται ταχύτερα στα σημεία ελέγχου των τροφίμων και να προστατεύουν την αγροδιατροφική αλυσίδα από τον βομβαρδισμό με μολυσμένα προϊόντα.

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, θα δίνεται η δυνατότητα να ελέγχεται και η γνησιότητα των ετικετών των προϊόντων, που εύκολα πλαστογραφείται σε πολλές χώρες, ενώ, όπως δήλωσε ο Jose Almirall, διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος Εγκληματολογικών Ερευνών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και συμμετέχων στο έργο, «θα πρέπει να στηριχτούμε στην επιστήμη για να μπορούμε να παρέχουμε εγγυήσεις».