Εργαλείο μετρά την εξάρτηση των αγροκτημάτων από τη χρήση πρωτεΐνης

Η έρευνα με το Devautop διεξάγεται σε περίπου 100 κτηνοτροφικές μονάδες

agelades-zoa-EIP-AGRI

«Η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μπορεί να επιφέρει επιπλέον κέρδη στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», υποστηρίζουν Γάλλοι ερευνητές της επιχειρησιακής ομάδας SOS Protein-TERUnic, οι οποίοι, σε συνεργασία με κτηνοτρόφους της χώρας, πραγματοποιούν μετρήσεις για την εξάρτηση των εκμεταλλεύσεων από τη χρήση πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη είναι βασικό συστατικό των πρώτων υλών που συνθέτουν τις ζωοτροφές και το όλο εγχείρημα έχει ως στόχο να προτείνει έξυπνες λύσεις για την καλλιέργειά τους εντός των εκμεταλλεύσεων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ιστότοπου της EIP-AGRI, με ένα ειδικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από το αγροτικό επιμελητήριο του Λίγηρα και της Βρετάνης, το οποίο ονομάζεται Devautop, τα μέλη της SOS Preotein-TERUnic πραγματοποίησαν δοκιμές σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, μετρώντας την εξάρτησή τους σε πρωτεΐνες και, εν συνεχεία, προτείνουν τροποποιήσεις, ώστε να γίνουν πιο αυτάρκεις στην παραγωγή πρωτεΐνης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Gerard Menard, κτηνοτρόφου αγελάδων Limousin από τη Δυτική Γαλλία, που κατάφερε φέτος να αγοράσει μόνο το 6% της πρωτεΐνης που απαιτείται για την εκτροφή των βοοειδών του, «σε σύγκριση με άλλες χρονιές που προμηθευόμουν τουλάχιστον το 50%», αναφέρει. Συμπληρώνει, δε, πως «κάθε χρόνο η τιμή αγοράς του μείγματος ελαιούχων σπόρων είναι ασταθής και επηρεάζει άμεσα τα ετήσια κέρδη του αγροκτήματός του». Με τον υπολογισμό της εκτιμώμενης έκτασης καλλιέργειας πρωτεϊνών εντός της εκμετάλλευσής του, ο κτηνοτρόφος κατάφερε, σε συνάρτηση με την αύξηση των κερδών του, «να βελτιώσει τόσο τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων όσο και να κάνει τη μονάδα του πιο βιώσιμη», συμπληρώνει.

Ο Emmanuel Bechet, σύμβουλος ερευνών του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Γαλλίας, ανέφερε σχετικά με τις μετρήσεις πως είναι εξαιρετικά σημαντικό «κάθε κτηνοτρόφος να αφιερώσει ένα μέρος της έκτασης της μονάδας του στην παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και παρακολουθεί την πορεία και την ποιότητα της παραγωγής του». Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Bechet στο άρθρο της EIP-AGRI, η έρευνα με το Devautop «αυτήν τη στιγμή, διεξάγεται σε περίπου 100 κτηνοτροφικές μονάδες και «στόχος μας είναι αυτοί οι παραγωγοί να μπορούν να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους και να μοιράζονται τις ιδέες τους σε ομαδικές συζητήσεις κοινού ενδιαφέροντος».