Έρχονται νέες ποικιλίες, φεύγει ένας «παίκτης» από το κριθάρι μπύρας

Με νέες ποικιλίες που υπόσχονται καλύτερες αποδόσεις στον παραγωγό, αλλά και τιμές «κολλημένες» στα περυσινά επίπεδα, ετοιμάζεται να «τρέξει» φέτος η συμβολαιακή στο κριθάρι βυνοποίησης.

Έρχονται νέες ποικιλίες, φεύγει ένας «παίκτης» από το κριθάρι μπύρας
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Βασίλης Κωτούλας

Την ίδια στιγμή, η αγορά μετράει έναν «παίκτη» λιγότερο, αφού, προς επιβεβαίωση προηγούμενου δημοσιεύματος της «ΥΧ», όλα δείχνουν ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, συμφερόντων (από το 2015) του ομίλου Carlsberg, δεν σκοπεύει, τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν, να δώσει συνέχεια στο πρόγραμμα συμβολαιακής που ξεκίνησε το 2011. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επίσημη τοποθέτηση δεν υπήρχε από την εταιρεία –παρά τα ερωτήματα που της απηύθυνε η «ΥΧ»– ωστόσο είναι γεγονός ότι καλλιεργητές από τη Μαγνησία που πέρυσι είχαν εμπλακεί στο πρότζεκτ της συμβολαιακής δεν βρήκαν.

Η διαφαινόμενη «απώλεια» των περίπου 3.500 στρεμμάτων, που σπάρθηκαν την περυσινή σεζόν για λογαριασμό της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μικρή αύξηση που, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θα καταγράψουν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, με αποτέλεσμα οι συνολικές εκτάσεις που θα σπαρθούν σε όλη τη χώρα να ανέρχονται και φέτος κοντά στα 190.000 στρέμματα.

Ειδικότερα, στα 150.000 στρέμματα εκτιμάται ότι θα φτάσει το πρόγραμμα συμβολαιακής της Αθηναϊκής ζυθοποιίας, ενώ επιπλέον 10.000 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για σποροπαραγωγή, όπως λέει στην «ΥΧ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, Βασίλης Κωτούλας, κάνοντας λόγο για αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, από φέτος μια νέα ποικιλία κριθαριού, η Ζhana, θα είναι διαθέσιμη για τους καλλιεργητές, με κύρια χαρακτηριστικά της την πρωιμότητα και το μεγάλο μέγεθος του κόκκου σε σχέση με παλαιότερες ποικιλίες.

«Με αρωγό το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέχρι στιγμής έχουμε δοκιμάσει 54 νέες ποικιλίες εκ των οποίων οι 17 μπήκαν στην παραγωγή», αναφέρει. Όπως επιβεβαιώνει, η τιμή παραγωγού για φέτος θα κινηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, δηλαδή στα 17,5 λεπτά το κιλό.

Αρκετά υψηλότερα, στα 21 λεπτά το κιλό (ή 20 λεπτά εφόσον η παράδοση γίνεται σε τρίτους και όχι στο εργοστάσιο), είναι η ελάχιστη τιμή που δίνει η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής γεωπόνο της βιομηχανίας, Χρήστο Καβούνη, το πρόγραμμα αφορά 500 παραγωγούς από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και φέτος πρόκειται να υλοποιηθεί σε 30.000 στρέμματα.

«Οι ποικιλίες δίστιχου κριθαριού που χρησιμοποιούμε είναι από τις πιο νέες και σποροπαράγονται στην Ελλάδα», λέει στην «ΥΧ» ο κ. Καβούνης. «Εξάλλου, κάθε χρόνο σε πειραματικούς αγρούς, που έχουμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δοκιμάζουμε νέες ποικιλίες κι επιλέγουμε τις καλύτερες», προσθέτει.

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΒΥΝΗ: 190.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Eπιφυλακτικοί

Το «δυνατό χαρτί» της συμβολαιακής εντοπίζεται στην εξασφάλιση του παραγωγού για την απορρόφηση της σοδειάς του. Επίσης, μέσω των βελτιωμένων ποικιλιών που χρησιμοποιούνται, οι στρεμματικές αποδόσεις μπορούν να ξεπεράσουν και τα 500 κιλά ανά στρέμμα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι καλλιεργητές που θεωρούν ότι το σύστημα των συμβάσεων συχνά χρησιμοποιείται και ως εργαλείο πίεσης για να συγκρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του κτηνοτροφικού κριθαριού. Παραγωγός που είχε στο παρελθόν καλλιεργήσει για λογαριασμό μεγάλης ζυθοποιίας –αλλά πλέον δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα– εκτιμά στην «ΥΧ» ότι, αν συνυπολογιστούν τα έξοδα για τον σπόρο, τους ψεκασμούς και τη λίπανση, το οικονομικό όφελος για τον αγρότη είναι σχετικά μικρό.

  • Γιάννης Τσατσάκης- Μαρία Αμπατζή