Αλλάζει το ευρωπαϊκό σκηνικό στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ανάγκες της Νότιας Ευρώπης θα αυξηθούν λόγω κλιματικής αλλαγής

Η Ελλάδα σε τροχιά επίτευξης των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα την ΕΕ

Στο πόρισμα ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε στροφή τη ζήτηση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια προς τη Νότια Ευρώπη, κατέληξε μια ομάδα Γερμανών και Αμερικανών επιστημόνων. Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), η επιστημονική ομάδα τονίζει ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα αλλάξουν θεμελιωδώς τα πρότυπα κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, ενώ μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα θα υπάρξει μετατόπιση του βάρους της ζήτησης από τον χειμώνα προς το καλοκαίρι.

«Στην Ευρώπη, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρότερη κατά τις ημέρες όπου η μέγιστη θερμοκρασία κυμαίνεται στους 22°C, ενώ αυξάνεται όταν η ημερήσια μέγιστη τιμή της είτε ανεβαίνει είτε πέφτει», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Leonie Wenz, του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ (PIK). «Χρησιμοποιούμε αυτό το χαρακτηριστικό ως βάση για την εκτίμηση της μελλοντικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας υπό κλιματική αλλαγή, με την οποία η κατάσταση ξεφεύγει πέρα από το τρέχον εύρος θερμοκρασιών. Αποδεικνύεται ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μετατοπιστεί από χώρες όπως η Σουηδία ή η Νορβηγία σε χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη πολύ ζεστές θερμοκρασίες σήμερα αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα για το μέλλον των ψυχρότερων χωρών.

Η μετατόπιση της χωρικής και εποχικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την Ευρώπη. Σημαντικές συνέπειες αναμένεται να υποστούν οι υποδομές μεταφορών, αλλά και η ανώτατη παραγωγική ικανότητα των χωρών, στον «βωμό» της προσαρμογής στην άνοδο της θερμοκρασίας. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η τελευταία είναι ήδη αναπόφευκτη, λόγω των παλαιότερων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.