Ντάισελμπλουμ: Προς συμφωνία για το χρέος στις 24 Μαΐου (upd)

Στο Eurogroup με στόχο συμβιβαστική συμφωνία ο Τσακαλώτος

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ – σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ – δήλωσε ότι θέλει μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στο Eurogroup, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Πληροφορίες πάντως θέλουν να μην λαμβάνονται οριστικές αποφάσεις, διότι η συμπερίληψη του χρέους στα προς συζήτηση θέματα απαιτεί περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, θα φανούν συνολικά οι προθέσεις.

Σε γενικές γραμμές οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αποδεχθεί ότι τα μέτρα που έχει ως σήμερα υιοθετήσει η Ελλάδα είναι επαρκή, ωστόσο κρίσιμη είναι η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, που επιμένει να θεωρεί ανεπαρκή τα ελληνικά μέτρα, αλλά και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι υπό τις παρούσες συνθήκες βιώσιμο.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα, σε σχέση με αυτά που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Ως προς τις ανησυχίες του ΔΝΤ, η Αθήνα έχει δηλώσει πως θα μπορούσαν να καταλαγιαστούν με τη θεσμοθέτηση από ελληνικής πλευράς ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, σε περίπτωση που οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος δεν επιτευχθούν κατά την επόμενη διετία.

Σε δηλώσεις του σε γερμανικές εφημερίδες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι τα μέτρα που έχει ως σήμερα υιοθετήσει η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιητικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται, με βάση τα όσα έχουν δηλώσει, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κ.α.

Τέλος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, που είναι προγραμματισμένη για τις 16.00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να γίνει μία πρώτη συζήτηση για το ζήτημα των ρυθμίσεων που αφορούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που αποτελεί πάγια ελληνική επιδίωξη.