Ευρωπαϊκή βοήθεια για αποζημιώσεις οπορωκηπευτικών θα ζητήσει η Ελλάδα  

Ευρωπαϊκή βοήθεια για αποζημιώσεις οπορωκηπευτικών θα ζητήσει η Ελλάδα  
-Διαφήμιση-
Delegate

Τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας για τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές, στα οπωροκηπευτικά στη Βόρεια Ελλάδα, επικαλέστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.  

Ο αρμόδιος υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα, τόνισε ωστόσο ότι μόλις εκτιμηθούν στο σύνολό τους οι ζημιές από χαλαζοπτώσεις  στις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Πέλλα, Ημαθία , Κοζάνη κ.ά.) θα επιχειρηθούν κι άλλες λύσεις, πέραν της γνωστής διαδικασίας του ΕΛΓΑ κι εφ’ όσον υπάρξει σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσουν. 

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ.Αποστόλου κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σηφάκη. Ο βουλευτής Πέλλας υποστήριξε ότι οι παραγωγοί έχουν φτάσει σε δεινή θέση – «θα πεινάσουν», είπε χαρακτηριστικά -, μετά τις κακοκαιρίες και ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη μέσω ΠΣΕΑ ή de minimis. Ο κ.Σηφάκης υποστήριξε ότι ανάλογα προβλήματα όπως τον έχουν ενημερώσει συνάδελφοί του συμβαίνουν και στις περιοχές Ημαθίας και Κοζάνης.

-Διαφήμιση-

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι πρέπει να εκτιμηθούν οι ζημιές μέσω των εκτιμητών του ΕΛΓΑ ώστε να γνωρίζει το υπουργείο το μέγεθος του, όντως, υπάρχοντος προβλήματος.

Όμως, καθώς στην περιοχή αυτή έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες φορές προβλήματα, επιφυλάχθηκε ως προς τα ΠΣΕΑ και τα de minimis κι άφησε ανοιχτό το ζήτημα, πέραν των άλλων λύσεων, για αποζημιώσεις λόγω κλιματικής αλλαγής. «Να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε και τα υπόλοιπα εργαλεία  μήπως μέσω των επιπτώσεων για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά κι επικαλέστηκε και την οικονομική στενότητα της χώρας.

Άννα Στεργίου