Ευρωπαϊκό Brand στο βαμβάκι: Τι οραματίζονται Διεπαγγελματική και εκκοκκιστές

Στην κατεύθυνση της παραγωγής ποιοτικού βαμβακιού κινούνται η Διεπαγγελματική Βάμβακος, η πολιτεία, οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες πολλαπλασιαστικού υλικού και εμπορίας σπόρων. «Η Διεπαγγελματική Βάμβακος ξεκίνησε αφενός μια εκστρατεία ενημέρωσης των παραγωγών για τη χρήση ορθών γεωργικών πρακτικών και τη σπουδαιότητα χρήσης πολλαπλασιαστικού υλικού υψηλής ποιότητας, αφετέρου ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος συγκεκριμένο έργο, για την αξιολόγηση των ελληνικά σποροπαραγόμενων και καλλιεργούμενων ποικιλιών, με στόχο να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί για την πραγματική ποιοτική στάθμη των ποικιλιών που ευδοκιμούν στην Ελλάδα και να επιλέξουν με κριτήριο την παραγωγικότητα και την ποιότητα», περιγράφει στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος.

Προσθέτει ότι η πολιτεία, στην τελευταία υπουργική απόφαση, θεσμοθέτησε ένα άρθρο που ορίζει ότι βαμβάκι που έχει ποσοστό ξένων υλών άνω του 10% δεν θα λαμβάνεται υπόψιν για τον προσδιορισμό των κιλών που υπολογίζονται για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης. «Αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται για την παραγωγή ποσοτήτων που φέρουν κάποιες προδιαγραφές». Σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις τρέχουν συγκεκριμένα προγράμματα, σε συνεργασία με τις εταιρείες εμπορίας σπόρων, με στόχο την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος.

Πιστοποίηση

Την ίδια στιγμή, η Διεπαγγελματική και η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών επιχειρούν τη δημιουργία ταυτότητας στο ελληνικό παραγόμενο βαμβάκι, ενδεχομένως μέσα από ένα ευρωπαϊκά πιστοποιημένο και ελληνικής προέλευσης σήμα, σύμφωνα με τον κ. Σιάρκο. «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία ονοματεπώνυμου στο προϊόν, που θα διαθέτει συγκεκριμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία ταυτόχρονα θα παραπέμπουν στη διαδικασία παραγωγής, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ασφάλεια και υγιεινή των παραγωγών και των καταναλωτών». Οραματίζονται την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού brand, με ένδειξη ελληνικής προέλευσης: Eu Cotton, Greek Origin.

Στην παρούσα φάση, ισχύει η πιστοποίηση από τα εθνικά προγράμματα, AGRO2-1 και AGRO2-2. «Ίσως να χρήζουν κάποιας βελτίωσης στη χρήση και την πολυπλοκότητά τους. Σαφώς δεν θέλουμε να τα καταρρίψουμε. Η προσπάθεια που γίνεται από τη Διεπαγγελματική και την Ένωση Εκκοκκιστών είναι να υιοθετηθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα της εθνικής παραγωγής, ώστε να πιστοποιήσουμε πως ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της γίνεται με τα συγκεκριμένα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης».

Ο κ. Σιάρκος, αναγνωρίζοντας ότι οι παραγωγοί εύλογα θέτουν το ερώτημα τι θα κερδίσουν, υιοθετώντας ένα πολυπλοκότερο σύστημα παραγωγής, υποστηρίζει ότι μπορεί να βρεθεί χρηματοδότηση. «Όταν το σύστημα θα είναι σε εξέλιξη και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής θα γίνεται μέσω τέτοιων προγραμμάτων, η αγορά θα δίνει υπεραξία. Επίσης, στην Ισπανία, κατάφεραν μέσω εθνικών – ευρωπαϊκών προγραμμάτων ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να παράγεται ως προϊόν ολοκληρωμένης διαχείρισης». Η προϋπόθεση που τίθεται είναι η παραγωγή επαρκών ποσοτήτων.

Μόδα

Η πιστοποίηση μπορεί να οδηγήσει ένα βήμα παραπέρα, με τελικό στόχο το βαμβάκι να μην εξάγεται σαν εκκοκκισμένη μπάλα, αλλά να κατευθύνεται στην κατασκευή ποιοτικών επώνυμων ρούχων. «Επιχειρώντας να υιοθετήσουμε ένα ευρωπαϊκό σήμα βάμβακος, που θα αποτυπώνεται στο ένδυμα, πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα από τον Ευρωπαίο, που είναι μεγάλος καταναλωτής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Την ίδια στιγμή, θα δώσουμε μια ανάσα στην ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία, που έχει υψηλά στάνταρντ παραγωγής, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της Ασίας, κατασκευάζοντας ένα επώνυμο προϊόν από ευρωπαϊκά παραγόμενες πρώτες ύλες, με παραγωγική διαδικασία υψηλής ποιότητας, που θα υιοθετείται σε όλη την αλυσίδα».