Ευαγγελία Τζουβάρα: «Με ενέπνευσε ο κόσμος της ζυθοποίησης»

Συνέντευξη με την τεταρτοετή φοιτήτρια του Τμήματος Οινολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

evaggelia-tzouvara

«Βλέπω την μπύρα σαν τη μαγειρική. Από το μηδέν, δημιουργείς κάτι ωραίο»

ΗΕυαγγελία Τζουβάρα ήταν μία από τις πολλές Ελληνίδες φοιτήτριες που επέλεξαν τη σχολή τους τυχαία. Σήμερα, η τεταρτοετής του Τμήματος Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δηλώνει απόλυτα αφοσιωμένη στο αντικείμενό της, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ενεργό συμμετοχή της στις εργασίες της ομάδας ζυθοποίησης της σχολής. Μιλώντας στην «ΥΧ», μάς περιγράφει πώς άναψε η σπίθα της αγάπης της για την μπύρα, απαριθμεί τα εφόδια που έχει αποκομίσει και σχολιάζει τα τεκταινόμενα στον κλάδο.

«Μπήκα στη σχολή με τη λογική του “πάμε, βλέπουμε, κι αν δεν μας αρέσει ξαναδίνουμε”. Τελικά, τα βιώματα που πήρα ανέτρεψαν εντελώς αυτή την αντίληψη», αναφέρει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η 21χρονη φοιτήτρια. Η ίδια εκπροσωπεί την πρώτη φουρνιά της νεότερης ομάδας ζυθοποίησης του τέως ΤΕΙ Αθηνών, έχοντας ενταχθεί σε αυτή από τον περασμένο Δεκέμβριο. «Ο καθηγητής μας, Παναγιώτης Ταταρίδης, είχε αποπειραθεί και άλλες φορές να ξεκινήσει μια τέτοια ομάδα, με βραχύβια αποτελέσματα. Ωστόσο, με αφορμή την πτυχιακή κάποιων φοιτητών, με θέμα το πιλοτικό εργαστήριο της σχολής, η ομάδα ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία της και πλέον συνεχίζει κανονικά. Εγώ μπήκα σε αυτήν επειδή μου άρεσε η ιδέα τού να φτιάχνω μπύρα, ένα προϊόν με τεράστια γκάμα, και να αποκτήσω γνώσεις πάνω σε μια διαδικασία που λίγοι γνωρίζουν. Επίσης, με ενέπνευσαν και όλες οι πλούσιες πληροφορίες που άντλησα για τον κόσμο της ζυθοποίησης από τον καθηγητή μας, σε συνδυασμό με την πολύ καλή παρέα που έκανα με όσα παιδιά συμμετείχαν στην ομάδα».

«Δεν περίμενα ότι θα μάθαινα τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο»

Κατά τη διαδικασία παρασκευής της μπύρας μπορούν να προκύψουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες. Αυτές οι δυσκολίες προικίζουν τους φοιτητές με ετοιμότητα και θέληση για γνώση, οδηγώντας τους τελικά στο να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο την ενασχόληση με τη ζυθοποίηση. «Στην πορεία, παρατηρείς ότι ο εξοπλισμός μπορεί να μην σου κάνει πάντα το χατίρι. Επίσης, η διαδικασία είναι από μόνη της πολύωρη. Αρκεί να πω ότι κάποιες φορές έχουμε βράσει μπύρα 12 με 15 ώρες, ανάλογα με τη συνταγή. Το σημαντικό με αυτά τα βιώματα είναι ότι μας έχουν εξοικειώσει με κάθε πιθανή αναποδιά. Αυτό που δεν περίμενα, μπαίνοντας στην ομάδα, ήταν ότι θα μάθαινα τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Έχει τόσο ενδιαφέρον ώστε αρκετές φορές μου δίνει το έναυσμα να πειραματίζομαι μόνη μου ή να παίρνω την πρωτοβουλία να ψάξω τα υλικά.

evaggelia-tzouvara-2Το γεγονός ότι συχνά πλέον μπαίνω αυτοβούλως στη διαδικασία να αναζητώ πράγματα συναφή με το αντικείμενο και να κάνω πατέντες με τον εξοπλισμό, είναι κάτι που με έχει εκπλήξει ιδιαίτερα. Εάν έχεις ανοιχτό μυαλό, δεν επαναπαύεσαι στα όσα έχεις μάθει, ούτε στο να βγάλεις απλά μία μπύρα. Πας, για παράδειγμα, και κάνεις πέντε επιπλέον αναλύσεις για τον έλεγχο της ποιότητας, ή μετράς τον αλκοολικό βαθμό, την πικράδα, και τόσα άλλα. Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε φοιτητή να το κάνει, εφόσον θέλει πραγματικά να εξοικειωθεί με το αντικείμενο που πιθανότατα θα ακολουθήσει στη ζωή του».

«Η σχολή δίνει ευκαιρίες»

Το Τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προσφέρει αρκετές εναλλακτικές επαγγελματικές οδούς. «Οι ευκαιρίες που δίνονται εδώ είναι πάρα πολλές. Μετά την αποφοίτηση, μπορείς να ασχοληθείς με μια ευρεία γκάμα ποτών, κάνοντας δηλαδή μεταπτυχιακό στο κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο τρία παιδιά από τη σχολή έχουν πάει στη Σκωτία για μεταπτυχιακό πάνω στο ουίσκι. Ακόμα και μεταπτυχιακές σπουδές στην κοσμητολογία μπορεί να κάνει κανείς, καθώς στη σχολή ασχολούμαστε με πρώτες ύλες. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, ότι κάποιες κοπέλες είχαν φτιάξει κρέμες στο πλαίσιο της πτυχιακής τους, η οποία είχε να κάνει με το σταφύλι».

«Έχουμε αρχίσει να φαινόμαστε προς τα έξω»

Η 21χρονη φοιτήτρια επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον κλάδο της ζυθοποίησης, καθώς η ιδέα τής φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική και ο κλάδος παρουσιάζει άνθηση τα τελευταία χρόνια. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει, ωστόσο η ίδια αποφεύγει να κάνει μια κατηγορηματική εκτίμηση για το μέλλον της. «Οδεύω προς τα εκεί, αν και δεν ξέρω πώς μπορεί να έρθουν τα πράγματα. Θα ήθελα πολύ να δουλέψω σε ένα ζυθοποιείο, όμως αυτό που με προβληματίζει κυρίως είναι ότι δεν έχω το συναφές οικογενειακό υπόβαθρο που έχουν κάποιοι άλλοι συμφοιτητές μου. Ορισμένοι, δηλαδή, έχουν γονείς που διαθέτουν οινοποιείο και ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν σε αυτό. Για εμένα οι παραστάσεις από ζυθοποιεία περιορίζονται στις επισκέψεις που κάνουμε με τη σχολή, αν και έχω ήδη εκμεταλλευτεί αυτές τις συγκυρίες για να κάνω κάποιες πρώτες γνωριμίες με ανθρώπους του χώρου.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η ομάδα μας μπήκε στην έκθεση “Ζυθογνωσία”. Εκεί είχαμε πάει πολύ οργανωμένα, με μπλουζάκια και αφίσες. Φέτος, ίσως ξαναμπούμε. Επιπλέον, είχαμε διοργανώσει και ένα φεστιβάλ εντός της σχολής για να προβάλουμε τη δουλειά μας. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε αρχίσει να φαινόμαστε προς τα έξω. Σε κάποια ζυθοποιεία που έχουμε πάει, οι προμηθευτές γνωρίζουν πλέον ακόμη και τα ονόματά μας. Έχουμε αποκτήσει δηλαδή μία άλλη σχέση μαζί τους, και πιστεύω ότι είναι θετικό να εμπλουτίζεται ο κύκλος γνωριμιών μας από τόσο νεαρή ηλικία».

Ευρεία γκάμα γεύσεων για όλα τα γούστα

Όσο για τα προϊόντα που παρασκευάζει, η ομάδα ζυθοποίησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής νιώθει υπερήφανη και δικαιωμένη για τις κολακευτικές κριτικές που τα συνοδεύουν. Μάλιστα, πειραματίζονται με γεύσεις που δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε. «Η μπύρα είναι ένα από τα ποτά που σου επιτρέπει να δοκιμάσεις πολλά νέα πράγματα. Εγώ τη βλέπω σαν τη μαγειρική. Από το μηδέν, δημιουργείς κάτι ωραίο. Στη ‘‘Ζυθογνωσία’’ ο κόσμος είχε τρελαθεί με την μπύρα stout espresso, στην οποία, όπως καταλαβαίνεις από το όνομα, είχαμε κάνει προσθήκη κανονικών κόκκων καφέ εσπρέσο. Επίσης, είχαμε φέρει μπύρες με γεύση βανίλια κακάο και IPA με 2-3 διαφορετικούς λυκίσκους, που έκαναν εξίσου μεγάλη εντύπωση. Ακόμη, έχουμε παρασκευάσει πολλές μπύρες με γεύσεις διάφορων φρούτων. Σκέψου ότι είχαμε κάνει μπύρα ακόμη και με γεύση κολοκύθα! Όσο για τις κριτικές, αυτές είναι σταθερά πολύ καλές. Ιδιαίτερα θυμάμαι το περσινό φεστιβάλ του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος που έγινε στον Άλιμο, όπου είχαμε ακούσει τα καλύτερα λόγια για τις μπύρες μας».