Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

ΣΕΒΙΤΕΛ: Σεμινάριο για την Αρμονία/Ισορροπία των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων

19 Μαΐου 2018

OLIVE CHALLENGE: Επενδύοντας στην Καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

Σεμινάριο στο οποίο για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί λεπτομερώς και αναλυτικά η σημαντική για την οργανοληπτική αξιολόγηση των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, παράμετρος της Αρμονίας / Ισορροπίας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19/5/2018 από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ του ΣΕΒΙΤΕΛ, με εισηγητή τον Dieter Oberg, Panel Supervisor του Γερμανικού Οργανοληπτικού Εργαστηρίου και Πρόεδρο του Γραφείου Πληροφοριών Ελαιολάδου της Γερμανίας.

Η οργανοληπτική ανάλυση των παρθένων ελαιολάδων, γνωστή και ως PANEL TEST, σύμφωνα με την επίσημη μέθοδο του Διεθνούς Συμβουλιου Ελαιοκομιας (ΔΣΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) διαχωρίζει τα χωρίς ελαττώματα από τα με ελαττώματα παρθένα ελαιόλαδα και τα κατατάσσει σε κατηγορία, αλλά δεν διαφοροποιεί τα δείγματα της ίδιας κατηγορίας.

Το πρόσθετο οργανοληπτικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται «αρμονία» ή «ισορροπία» είναι η ποσοτικοποίηση σε μία και μόνο παράμετρο της συνολικής ποιότητας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων.

Η μελέτη για την ανάπτυξη και την καθιέρωση της παραμέτρου ΑΡΜΟΝΙΑ/ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ πραγματοποιήθηκε από δύο Ομάδες Δοκιμαστών: το Γερμανικό ΠΑΝΕΛ (DOP) και το Ελβετικό ΠΑΝΕΛ (SOP), με στόχο την βελτίωση της Οργανοληπτικής μεθοδολογίας.

Η μέθοδος που αναπτύχθηκε για τον προσδιορισμό αυτής της παραμέτρου, εφαρμόζεται ως σημαντική παράμετρος για την ποιότητα της κατηγορίας Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, στις διάφορες εμπορικές συναλλαγές, ειδικά στις γερμανόφωνες χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο παράγοντας ΑΡΜΟΝΙΑ/ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ κατέχει την πρώτη θέση στην λήψη αποφάσεων από τους διανομείς ή τους αγοραστές.

Από το 2015  η μεθοδολογία της παραμέτρου αυτής έχει διαπιστευθεί από τις Γερμανικές αρχές, στο πλαίσιο της επίσημης οργανοληπτικής αξιολόγησης του παρθένου ελαιολάδου.

Επίκεντρο λοιπόν του Σεμιναρίου αυτού, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα είναι το οργανοληπτικό χαρακτηριστικό ΑΡΜΟΝΙΑ/ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.

Ειδικότερα, από τον υπεύθυνο του Γερμανικού ΠΑΝΕΛ (DOP) Dieter Oberg θα αναπτυχθεί η μεθοδολογία της διάκρισης των ποιοτικών κατηγοριών του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου βάσει της παραμέτρου ΑΡΜΟΝΙΑ/ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, όπως την προσεγγίζει το διαπιστευμένο πάνελ στις  γερμανόφωνες χώρες για περισσότερα από 10 χρόνια.

Ο υπολογισμός της παραμέτρου ΑΡΜΟΝΙΑ/ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ πραγματοποιείται από το ίδιο Panel που αξιολογεί δείγματα παρθένου ελαιολάδου για την κατάταξή τους σε μία από τις κατηγορίες Εξαιρετικό παρθένο, Παρθένο και Μειονεκτικό βάσει της επίσημης μεθόδου.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας διαδικασίας το Panel προχωρεί σε ένα επί πλέον βήμα και ποσοτικοποιεί την κατηγορία των Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων σε επιμέρους ποιοτικές ομάδες. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας  ως ποιοτικό κριτήριο την ΑΡΜΟΝΙΑ/ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, καθίσταται δυνατή η διάκριση μεταξύ κακής, μέσης, καλής, πολύ καλής και premium ποιότητας της κατηγορίας Eξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.

Με ετήσια στοιχεία διαφόρων Δημοσιεύσεων καθώς και στοιχείων του Γερμανικού Panel Ελαιολάδου θα αποδειχθεί η ακρίβεια της πρόσθετης αυτής παραμέτρου ΑΡΜΟΝΙΑ/ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ και τα οφέλη που προκύπτουν από την χρήση της για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Επίσης στη διάρκεια του Σεμιναρίου θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν οι ίδιοι την μεθοδολογία αυτή σε δείγματα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Συμπερασματικά, η χρήση της παραμέτρου ΑΡΜΟΝΙΑ/ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ είναι μία πρόταση από το  Γερμανικό ΠΑΝΕΛ (DOP) για τη διάκριση των Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων με μια αξιόπιστη και επικυρωμένη μέθοδο. Η κατάλληλη αξιοποίησή της μπορεί να προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στην επίσημη οργανοληπτική μέθοδο.

Με δεδομένο ότι η εν λόγω παράμετρος είναι πλέον απαίτηση όλων σχεδόν των διακινητών και του λιανεμπορίου, αρχικά στις γερμανόφωνες χώρες, το Σεμινάριο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ αποκτά ιδιαίτερη σημασία για όλους τους τυποποιητές και εξαγωγείς της χώρας μας.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, αρμόδια κα Στέλλα Θεοδοσίου, 2103238856, [email protected], [email protected]

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
19 Μαΐου 2018
Ετικέτες Εκδήλωση
, ,

Διοργανωτής

ΣΕΒΙΤΕΛ

Χώρος Διεξαγωγής

ΣΕΒΙΤΕΛ
Ξενοφώντος 15
Αθήνα, 105 57
Τηλέφωνο:
210 32 38 856
Ιστοσελίδα:
http://www.sevitel.gr/