Έως και 30 λεπτά πάνω από πέρυσι o μπασμάς

Έως και 30 λεπτά πάνω από πέρυσι o μπασμάς
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Με όπλο την εξαιρετική ποιότητα της φετινής παραγωγής, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, οι τιμές στον καπνό δείχνουν ικανές να φτάσουν ακόμα και τα 6 ευρώ το κιλό.

Στη Ροδόπη, αυτή τη στιγμή, η συγκομιδή του μπασμά βρίσκεται στο δεύτερο χέρι, με το τρίτο, όπως όλα δείχνουν, να ξεκινά στα τέλη του μήνα. Όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Έβρου-Ροδόπης, Εσάτ Χουσεΐν, ζυγίσματα έχουν ξεκινήσει οι εταιρείες Socotab, Μισιριάν, ΣΕΚΕ. «Είχαμε συμφωνήσει η μέση τιμή να είναι φέτος στα 5,10 ευρώ το κιλό. Με βάση την ποιότητα, τα καπνά φέτος πρέπει να αγοραστούν από 4,60 έως 5,60 ευρώ», σημειώνει, προσθέτοντας ότι, βάσει της ζήτησης που υπάρχει από τις βιομηχανίες, οι τιμές μπορούν να φτάσουν τα 5,80 – 6 ευρώ το κιλό.

-Διαφήμιση-

Ο καπνοπαραγωγός Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεΐν αναφέρει στην «ΥΧ» ότι οι τιμές που δίνουν οι εταιρίες είναι 30 -35 λεπτά κατά μέσο όρο πάνω από πέρυσι. «Η ποιότητα των καπνών είναι καλή, δεν έχουν υγρασία, οι τιμές όμως, με δεδομένη την ποιότητα, θα μπορούσαν να είναι καλύτερες», υπογραμμίζει.

Στη Θεσσαλία, οι καλλιεργητές κάνουν λόγο για μεγάλο άνοιγμα από παραγωγό σε παραγωγό, καθώς οι εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα, με αποτέλεσμα για την ίδια ποικιλία κάποιοι να πληρώνονται περισσότερο από άλλους συναδέλφους τους. Οι εταιρίες Μιχαηλίδης, ΣΕΚΕ και Μισιριάν παρέλαβαν στην Ελασσόνα τα δύο πρώτα χέρια της ποικιλίας Κατερίνης με 3,70 ευρώ, η Socotab αγόρασε ποσότητες και στο τρίτο χέρι με τιμή λίγο κάτω από τα 4 ευρώ, ενώ επίκειται συμφωνία πάνω από τα 4 ευρώ στο τέταρτο. Στα Βιρτζίνια οι συμφωνίες κλείστηκαν λίγο πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ ο μπασμάς πουλήθηκε με 4 ευρώ το κιλό.  Στην Καρδίτσα, οι συμφωνίες που κλείστηκαν για τα δύο πρώτα χέρια στα Βιρτζίνια με την ΣΕΚΕ κυμαίνονται στα συμβατικά στα 2,08 ευρώ και για τον Γλεούδη στο 1,96 ευρώ το κιλό.

Ευνοϊκά εξελίσσεται η εμπορική περίοδος και στην Πιερία όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Καπνικού Συνεταιρισμού Ραχομηλιάς, Ευ. Γιαννιώτα, οι τιμές βρίσκονται 20 λεπτά πάνω από την περυσινή μέση τιμή. «Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στο τελευταίο χέρι, φτάσαμε στο 4,20 το κιλό, αλλά δεν γνωρίζουμε πού θα σταματήσει η τιμή», τονίζει, προσθέτοντας ότι σύντομα η εικόνα θα ξεκαθαρίσει. 

Το προφίλ της καλλιέργειας καπνού

Οι τιμές μέχρι στιγμής (σε ευρώ/κιλό)

Μπασμάς

5,1

Κατερίνης

4+

Βιρτζίνια

2+

Μ. Αμπατζή, Γ. Ρούστας, Α. Χρυσοχόου

-Διαφήμιση-
Delegate