Εξαγωγές φρούτων στην Ιταλία: Το σταφύλι και το μήλο σώζουν την παρτίδα

Υστερεί η Ελλάδα έναντι της Γαλλίας και της Ισπανίας στην τροφοδοσία της χώρας

Το σταφύλι και το μήλο σώζουν την παρτίδα

Η Ελλάδα και η Ιταλία, παρά το γεγονός ότι εμφαίνονται ως «ανταγωνίστριες» χώρες στις αγορές του εξωτερικού για την καθιέρωση των αγροτικών τους προϊόντων, εντούτοις μεταξύ τους έχουν δημιουργήσει διαχρονικές εμπορικές σχέσεις στον κλάδο αυτόν.     

Διμερείς εμπορικές σχέσεις έχουμε δημιουργήσει και σε πολλά ομοειδή αγροτικά προϊόντα, όπως τα φρούτα, πλην όμως υφίσταται μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, αφού οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην Ιταλία έφθασαν το 2015 στο σύνολό τους μόλις τα 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μικρή αξία εξαγωγών, η οποία είχε πτωτική πορεία σε σχέση με το 2014, ενώ θα έβαινε ακόμα πιο μειούμενη, αν δεν είχαν θεαματική αύξηση οι εξαγωγές σταφυλιού.

Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ στη Ρώμη, ως προς τα εξαγόμενα ελληνικά φρούτα, σημαντική άνοδο είχαν το 2015 τα σταφύλια, με τις εξαγωγές να εκτινάσσονται επτά φορές περισσότερο. Η χώρα μας κατάφερε το 2015 να πετύχει την υψηλότερη μέση τιμή σταφυλιού, με τη ζήτηση των ελληνικών σταφυλιών να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Ως προς τις ελληνικές εξαγωγές πεπονιού και καρπουζιού στην Ιταλία, η χώρα μας το 2013 ήταν ο βασικός προμηθευτής της Ιταλίας στα προϊόντα αυτά. Δεν κατάφερε, όμως, να κρατήσει την κυρίαρχη θέση της και έχασε μερίδιο της αγοράς της από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Το διάστημα 2013-2015, οι εξαγωγές μας σε πεπόνια και καρπούζια είχαν μικρές διακυμάνσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία ήταν η χώρα που κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στις εξαγωγές καρπουζιού και πεπονιού, αυξάνοντας το μερίδιό της στην αγορά κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Ως προς τις εισαγωγές πορτοκαλιού, νωπού ή ξηρού, η Ιταλία θεωρείται καθαρός εισαγωγέας των προϊόντων αυτών, με ελλειμματικό ισοζύγιο εμπορίου για αυτήν. Το 2015, οι εισαγωγές της ανήλθαν σε 124.427.978 ευρώ και οι εξαγωγές της σε 90.483.369 ευρώ. Βασικός προμηθευτής της Ιταλίας σε πορτοκάλια ήταν η Ισπανία, η οποία κατείχε μερίδιο της αγοράς περίπου 62%. Μετά την Ισπανία, ακολουθούν η Νότια Αφρική, η Γερμανία και η χώρα μας. Από την Ισπανία εισήγαγε πορτοκάλια αξίας 77.314.368 ευρώ και από την Ελλάδα εμπορεύματα αξίας 1.329.562 ευρώ.

Αντίθετα με τα πορτοκάλια, η Ιταλία θεωρείται χώρα εξαγωγός στα μήλα, με τις εξαγωγές της να ανέρχονται σε 866.305.376 ευρώ και τις εισαγωγές της μόλις σε 21.730.245 ευρώ για το 2015. Εισάγει μήλα κυρίως από τη Χιλή, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία. Η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι κατέχει μικρό μερίδιο στην αγορά μήλων της Ιταλίας, εντούτοις το διάστημα 2013-2015 το μερίδιό της στην εν λόγω αγορά τριπλασιάστηκε, καταγράφοντας αύξηση κατά 136%.

Η Ιταλία κατέγραψε διακυμάνσεις και στο εμπόριο βερίκοκου. Το 2013, το ισοζύγιό της ήταν ελλειμματικό, έγινε πλεονασματικό το 2014, για να μετατραπεί και πάλι σε ελλειμματικό το 2015. Οι κυριότερες εισαγωγές βερίκοκου προήλθαν το 2015 από την Ισπανία, ενώ η χώρα μας κατάφερε να ανέβει στην 4η θέση, από την 7η που ήταν το 2013, στην κατάταξη των εμπορικών εταίρων της Ιταλίας και να ανταγωνιστεί με επιτυχία πολλές άλλες χώρες. Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν στο προϊόν αυτό κατά 290%.

Πλεονασματικό είναι το εμπορικό ισοζύγιο της Ιταλίας και στα ροδάκινα, με τις εξαγωγές ροδάκινου να ανέρχονται σε 208.732.133 ευρώ και τις εισαγωγές σε 104.723.104 ευρώ. Και στις εξαγωγές ροδάκινου προς την Ιταλία πρωταρχικό ρόλο έχει η Ισπανία, ενώ το ελληνικό ροδάκινο θα μπορούσε να έχει καλύτερη παρουσία στην εν λόγω αγορά. Επίσης, η Ισπανία κυριάρχησε και στις εξαγωγές φράουλας στην Ιταλία για όλο το διάστημα από το 2013-2015, κατέχοντας μερίδιο που άγγιξε το 70%.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ  Το σταφύλι και το μήλο σώζουν την παρτίδα

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ  Το σταφύλι και το μήλο σώζουν την παρτίδα

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ  Το σταφύλι και το μήλο σώζουν την παρτίδα