Εξαγωγική επίθεση από το κάστανο στην Ιταλία

Εξαγωγική επίθεση από το κάστανο στην Ιταλία

Το κάστανο Αρκαδίας έχει μέλλον και αγορές που μπορεί να κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος. Οι εξαγωγές του άρχισαν πριν από έξι χρόνια στην Ιταλία, όταν εκεί παρουσιάστηκε μία ασθένεια και μειώθηκε η παραγωγή, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί να αναζητήσουν σε άλλες αγορές την κάλυψη της ζήτησης. Όπως μας εξηγεί ένας από τους εξαγωγείς κάστανου στην περιοχή, ο Γιάννης Αντωνίου, « ο κύριος όγκος των εξαγωγών, που αποτελούν το 80% της παραγωγής, γίνεται στην Ιταλία και κατά δεύτερο λόγο στη Γερμανία, όπου αρχίζει και καταγράφεται κατανάλωση. Δεύτερης ποιότητας κάστανα κατευθύνονται σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα και σε φθηνότερη τιμή».

Η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 1,60 έως 2,30 ευρώ το κιλό και βασικό ρόλο στην τιμή παίζει η ποιότητα, αφού τα ξεχωρίζουν σε ψιλά η χοντρά. Κλείνοντας, ο Γιάννης Αντωνίου μάς επεσήμανε ότι «εάν είχαμε καλή μεταποίηση στο κάστανο, τότε θα μπορούσε να πωλείται πολύ ακριβότερα. Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η σταδιακή αλλαγή των δένδρων, αφού μια καστανιά αποδίδει μετά από μία δεκαετία».