Εξερευνώντας έναν κόσμο χωρίς προϊόντα ζωικής προέλευσης

Δύσκολο να ανταποκριθούν τα χορτοφαγικά προϊόντα στις διατροφικές ανάγκες του συνόλου

Εξερευνώντας έναν κόσμο χωρίς προϊόντα ζωικής προέλευσης

Τι θα συνέβαινε εάν οι Αμερικανοί αγρότες σταματούσαν να εκτρέφουν ζώα για την παραγωγή τροφίμων και οι Αμερικάνοι έκαναν στροφή προς τον βιγκανισμό;

Αρκετοί ζητούν μια τέτοια προσέγγιση, προκειμένου να καμφθούν οι ανησυχίες για τα αυξανόμενα προβλήματα υγείας που απορρέουν από τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και την κλιματική αλλαγή. Με αφορμή τα συγκεκριμένα αιτήματα, ερευνητές της Υπηρεσίας Γεωργικής Έρευνας (ARS) του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, προέβησαν σε λεπτομερή εξέταση του σεναρίου αυτού, για να καταλήξουν σε συμπεράσματα που εκπλήσσουν.

Μία από τις βασικές διαπιστώσεις ήταν ότι η εξάλειψη της ζωικής παραγωγής και η στροφή αποκλειστικά σε γεωργικές καλλιέργειες, θα αυξήσει τη συνολική ποσότητα τροφίμων κατά 23%. Επειδή ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης γης είναι ακατάλληλο για καλλιέργειες υψηλής αξίας, το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθετης τροφής που θα παράγεται θα περιλαμβάνει καλλιέργειες προϊόντων υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως το καλαμπόκι και η σόγια.

Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις θα ήταν μείζονες για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, χωρίς κρέας, γάλα, αβγά, ψάρι ή τυρί στη διατροφή τους, οι Αμερικάνοι δεν θα λάμβαναν αρκετές από τις βασικές θρεπτικές ουσίες από τα εναπομείναντα τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα, θα αυξάνονταν οι ανεπάρκειες σε ασβέστιο, στις βιταμίνες Α και Β12 και σε ορισμένα σημαντικά λιπαρά οξέα (βοηθούν στη μείωση της καρδιαγγειακής νόσου και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της όρασης στα βρέφη). Τέλος, μια τέτοια διατροφή θα απαιτούσε την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων και περισσότερων καθημερινών θερμίδων για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες, καθώς τα διαθέσιμα τρόφιμα που προέρχονται αποκλειστικά από τα φυτά δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

«Διαφορετικοί τύποι ισορροπημένης διατροφής (βίγκαν, βετζετέριαν, παμφαγία) μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός ατόμου και να το διατηρήσουν υγιές, αλλά αυτή η μελέτη εξέτασε την εξισορρόπηση των αναγκών ολόκληρου του έθνους με τα τρόφιμα που θα μπορούσαμε να παράγουμε μόνο από τα φυτά. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δυνατότητες που υπάρχουν για τη διατροφή ενός ατόμου έναντι του συνόλου», εξηγεί η επιστήμων της ARS, Mary Beth Hall.