Εξετάζουν παράταση προθεσμίας για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

-Διαφήμιση-
Delegate

Το θέμα της παράτασης στην καταληκτική ημερομηνία που είναι η 28η Απριλίου για τις καταστατικές αλλαγές στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, θα εξετάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ηδη για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει στείλει την περασμένη εβδομάδα επιστολή στο υπουργείο, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κ. Νούσιος, ενώ ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ότι το σχετικό θέμα θα εξεταστεί εντός της εβδομάδας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Για το ίδιο θέμα μιλώντας ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας Κωστής Νούσιος, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ανέφερε ότι οι αγρότες δεν ήταν επί της ουσίας ενήμεροι σε βάθος για τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν από τη νέα νομοθεσία. Για παράδειγμα πουλώντας ένας αγρότης τα προϊόντα του μέσω του νέου Συνεταιρισμού επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13% ενώ αν τα πουλήσει μόνος του ο ΦΠΑ είναι μεγαλύτερος κατά 9 – 10 μονάδες, επεσήμανε ο κ. Νούσιος, ο οποίος πρόσθεσε ότι από την έρευνα που έχει κάνει οι αγρότες έδειξαν να μην γνωρίζουν και τι θα γίνουν τα πάγια περιουσιακά στοιχεία των Συνεταιρισμών που λειτουργούσαν και είχαν στο παρελθόν δραστηριότητα, χωρίς να αποτελούν μια απλή «σφραγίδα», όπως γίνονταν σε άλλες περιπτώσεις.
Αναλυτικότερα στην επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Νούσιος αναφέρει μεταξύ άλλων, ζητώντας την παράταση της προθεσμίας για την εναρμόνιση των καταστατικών των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4384/2016.

-Διαφήμιση-

«Σήμερα, σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικά περιβάλλον, η παρουσία των αγροτικών συνεταιρισμών και όλα όσα πρεσβεύει η ιδεολογία τους, λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Η κρίση όμως έχει αποδυναμώσει τον θεσμό και τον έχει απαξιώσει κοινωνικά. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι το κράτος οφείλει να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ώστε οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να επιβιώσουν και να αποκτήσουν ξανά την αλλοτινή δυναμική τους.
Ο νόμος 4384/2016 είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των συνεταιρισμών και την ορθή προστασία-εποπτεία τους από το κράτος. Το νέο θεσμικό πλαίσιο επιχειρεί να ανατρέψει δημιουργικά μια απαξιωμένη κατάσταση, καταργεί προγενέστερες νομοθεσίες που προκαλούσαν σύγχυση στην εφαρμογή τους και διατηρεί ρυθμίσεις που δοκιμάστηκαν στην πράξη με επιτυχία ενώ εισάγει νέες πολιτικές που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην επανεκκίνηση των συνεταιρισμών.
Με την παρούσα επιστολή, και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα πολλών διοικήσεων συνεταιρισμών στην περιοχή της Θεσσαλίας, σας παρακαλώ όπως εξετάσετε το θέμα της παράτασης για τις καταστατικές αλλαγές των συνεταιρισμών μέχρι το τέλος του 2017. Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το νόμο η προθεσμία λήγει την 28/04/2017.
Οι λόγοι για τους οποίους προβαίνω σε αυτό το αίτημα είναι οι εξής:

  1. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης από αγρότες και συνεταιριστές για το ευεργέτημα του συνεταιρίζεσθαι σύμφωνα με τον Ν. 4384/2016.
  2. Πολλοί αγροτικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι κατάλαβαν τις δυναμικές προοπτικές του νέου νόμου, δεν είχαν νόμιμες διοικήσεις, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μπουν σε ενέργειες ορισμού προσωρινής διοίκησης μέσω της δικαστικής οδού, διαδικασία χρονοβόρα, καθώς όπως γνωρίζετε, οι δικάσιμοι για τα συγκεκριμένα θέματα ορίζονται το νωρίτερο με το νέο δικαστικό έτος.

Θεωρώ τους παραπάνω λόγους σημαντικούς για να δοθεί εκ μέρους σας παράταση και το αίτημα των συνεταιρισμών καθ’ όλα λογικό, δεδομένου ότι η Θεσσαλία έχει πρωτοστατήσει στο συνεταιριστικό κίνημα, έχει δώσει σκληρούς αγώνες για την εξασφάλιση της ευημερίας των αγροτών και του κλάδου γενικότερα και στους κόλπους της λειτουργούν πάνω από 2.000 συνεταιρισμοί».

Πηγή: ΕΡΤ