του Πυργιώτη Βασίλη,                                                                                                                                  Διεύθυνση Υλοποίησης Συλλογικών Έργων της Άξιον Αγροτική

Με όχημα την ποιότητα, την καινοτομία και την τεχνολογική υπεροχή, δεκατρείς ελληνικές Οργανώσεις Παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, αξιοποιώντας τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) και υπό τον συντονισμό της εταιρείας Άξιον Αγροτική, παρουσίασαν στην 63η θερινή έκθεση τροφίμων και ποτών Fancy Food Show τα υψηλής ποιότητας πιστοποιημένα και ιχνηλατημένα προϊόντα τους, καθώς και τη στρατηγική συνεργασία τους με την Εθνική Κοινοπραξία των Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας – Consorzio Nazionale Degli Olivicoltori (CNO), προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ταυτότητα της έκθεσης

Η Fancy Food Show είναι η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ και διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο, από τη μη κερδοσκοπική εμπορική ένωση Specialty Food Association (SFA). Mε έδρα τη Νέα Υόρκη, η SFA στηρίζει από το 1952 έως και σήμερα πάνω από 3.500 επιχειρήσεις-μέλη της στο να αναπτυχθούν σε μια συνεχώς εξελισσόμενη αγορά, παρέχοντάς τους την απαραίτητη γνώση, τα εργαλεία, καθώς και διασυνδέσεις σε επίπεδο παραγωγής, εμπορίας και μάρκετινγκ.

Η θερινή Fancy Food Show 2017 πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Jacob Κ. Javits στη Νέα Υόρκη στις 25-27 Ιουνίου. Σε μια συνολική έκταση 170.000 τετραγωνικών μέτρων, 180.000 τρόφιμα και ποτά από όλο τον κόσμο παρουσιάστηκαν σε πάνω από 2.600 περίπτερα σε περισσότερους από 25.000 πιθανούς αγοραστές και 46.000 επαγγελματίες της εστίασης.

Η συμμετοχή των ελληνικών Οργανώσεων Παραγωγών

Σε ένα φωτεινό και ιδιαίτερα διακοσμημένο περίπτερο, με βασικά συνθήματα την ιχνηλασιμότητα, την καινοτομία, την πιστοποίηση και την ποιότητα των προϊόντων, φιλοξενήθηκαν πιστοποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές από τις Οργανώσεις Παραγωγών: Ευβοίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας-Πρέβεζας, Κυνουρίας, Λιβαδειάς, Μεραμβέλλου, Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, Μονοπατίου, Πεζών, Πηλίου-Β. Σποράδων, Πολυγύρου, Χαλκιδικής, Χανίων και CNO Ιταλίας.

Εκπρόσωποι από ορισμένες από τις Οργανώσεις Παραγωγών συνόδευσαν τα προϊόντα τους στη Νέα Υόρκη μαζί με στελέχη της Άξιον Αγροτική και της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και απάντησαν στο ζωηρό ενδιαφέρον των επισκεπτών, που θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τα πιστοποιημένα προϊόντα των Οργανώσεων Παραγωγών (δεδομένου ότι το περίπτερο έφερε τον τίτλο «PRODUCER ORGANISATION’S CERTIFIED PRODUCTS»), αλλά και γενικότερα για τη συγκεκριμένη προσπάθεια, η οποία αφορά:

  • Στην εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ποιότητας και ιχνηλασιμότητας στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΟΕΦ.
  • Στην υιοθέτηση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων ευφυούς γεωργίας, τα οποία καλύπτουν όλες τις πτυχές της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς και της μεταποίησης της πρώτης ύλης.
  • Στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών οργανώσεων παραγωγών σε επίπεδο πιστοποίησης των ελαιοκομικών προϊόντων.

Μεταξύ των επισκεπτών της έκθεσης, σημαντικότατη υπήρξε η επίσκεψη του Έλληνα εμπορικού ακολούθου, Γιώργου Μιχαηλίδη, ο οποίος χαιρέτισε τις ΟΠ και δοκίμασε τα προϊόντα τους. Με την ολοκλήρωση της έκθεσης, οι εκπρόσωποι των ΟΠ, της Άξιον Αγροτικής και της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επισκέφθηκαν το γραφείο του εμπορικού ακολούθου, όπου τους έγινε μία ιδιαίτερα αναλυτική και κατατοπιστική παρουσίαση της λειτουργίας της αγοράς των ΗΠΑ γενικότερα και του ελαιολάδου και της ελιάς ειδικότερα. Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι αναμφισβήτητα τα ελληνικά προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά ότι απαιτείται υπομονή, επιμονή και συνέπεια για να εισέλθει κάποια επιχείρηση στην αγορά των ΗΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολύ λίγες από τις Οργανώσεις Παραγωγών, που συμμετείχαν στην έκθεση, είχαν ήδη παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ και ότι ήταν για τις περισσότερες ένα πρώτο βάπτισμα σε αυτή την ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, τα αποτελέσματα τα οποία επιτεύχθηκαν ήταν δυσανάλογα υψηλά. Οι εκπρόσωποι των ΟΠ άφησαν πίσω τους εξαιρετικές εντυπώσεις και εξασφάλισαν μία σειρά γνωριμιών, οι οποίες υπόσχονται ένα πιθανό άνοιγμα στη συγκεκριμένη αγορά.

Δηλώσεις συμμετεχόντων

Ο διευθυντής της ΟΠ «ΕΑΣ Ζακύνθου», Πέτρος Βισβάρδης, παρατήρησε ότι «ο ανταγωνισμός από χώρες όπως η Ισπανία και ειδικά η Ιταλία, η οποία κάλυπτε μεγάλο κομμάτι της έκθεσης είτε με το εθνικό της περίπτερο είτε με εισαγωγικές εταιρείες που συνεργάζονται με αντίστοιχες ιταλικές και ενδεχομένως να κατέχονται από Αμερικανούς ιταλικής καταγωγής, είναι πάρα πολύ έντονος. Οι δύο αυτές χώρες διαθέτουν δυνατή παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό μερίδιο δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί. Συνδυάζοντας τις πληροφορίες που πήραμε από τον εμπορικό ακόλουθο και την εντυπωσιακή παρουσία των δύο αυτών χωρών τόσο σε ποικιλία ελαιολάδων όσο και σε αριθμό εταιρειών που έχουν ήδη παρουσία εκεί, εκτιμώ ότι το να εισέλθει κανείς στην αγορά αυτή με ελαιόλαδο όπως έχουμε εμείς, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Παρά ταύτα, θα μελετήσουμε τις εναλλακτικές που μας προσφέρονται και θα υιοθετήσουμε μία στρατηγική, η οποία θα φέρει μία, έστω και μικρή, κατ’ αρχήν είσοδο στη συγκεκριμένη αγορά. Μία από αυτές τις στρατηγικές θα μπορούσε να είναι η σύνδεση ενός άλλου προϊόντος μας, στο οποίο έχουμε σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, την εξαιρετική μας σταφίδα, με το ελαιόλαδό μας.

Η Ζωή Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΟΠ Μονοπάτι ΑΕ, δήλωσε: «Ήταν η πρώτη φορά που συμμετέχουμε ενεργά σε μια τέτοιου είδους παγκόσμιας εμβέλειας έκθεση. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δυνατός, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε κατά την παραμονή μας εκεί και κατά τη διάρκεια των εποικοδομητικών συζητήσεών μας με επισκέπτες του περιπτέρου, αλλά και με τον αξιότιμο Γιώργο Μιχαηλίδη. Προσωπικά, πιστεύω πολύ στη δυναμική που έχει το ΜΟΝΑΚΡΙΒΟ, τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και από άποψη παρουσίασης, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο επενδύουμε στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου μας και στην πιστοποίησή του, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ποιότητας και ιχνηλασιμότητας».

Ο Νίκος Ψοφογιώργος, εκπρόσωπος της ΟΠ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων, δήλωσε: «Οι δυσκολίες που κρύβονται στην εισαγωγή ελαιών και ελαιολάδου στην αγορά της Αμερικής είναι πολλές, πόσω μάλλον για μια επιχείρηση που έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με την ελληνική πραγματικότητα. Οι πρώτες δυσκολίες που εντοπίζει κάποιος σχετίζονται με το κόστος, τους συναλλαγματικούς κινδύνους, την καθυστέρηση πληρωμών από πλευράς των πελατών της αμερικανικής αγοράς, αλλά και με όλη την κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία που μεσολαβεί από τη συγκέντρωση του αγροτικού προϊόντος από τον Έλληνα παραγωγό μέχρι να φτάσει στα ράφια των καταναλωτών της Αμερικής. Παρ’ όλα αυτά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου, με γνώμονα την προηγούμενη εμπειρία που έχει στην αγορά της Αμερικής, δεσμεύεται για το καλύτερο των παραγωγών του, στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της πιστοποίησης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων του, αλλά και της ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών-μελών του».

Ο Παρασκάκης Νεκτάριος, υπεύθυνος χημικός της ΟΠ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, δήλωσε: «Η έκθεση μας εντυπωσίασε με το μέγεθός της, υπήρχε πλήθος κόσμου, αλλά και προϊόντων. Επίσης, εκρίθη απολύτως θετική η συνάντηση με τον εμπορικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στη Νέα Υόρκη, όπου μας ενημέρωσε πλήρως για τις δυνατότητες, αλλά και τις δυσκολίες της αχανούς αμερικανικής αγοράς. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων δεσμεύεται να συνεχίσει την προσπάθειά του στη δημιουργία ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων και την παρουσίασή τους σε τέτοιου είδους διοργανώσεις».

«Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και την Ελλάδα (Καν (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 δράση Ε.i του εγκεκριμένου προγράμματος με την υπ’ αριθ1802/36612-31.03.2015 Απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας»