FAO: Οι διεθνείς τιμές τροφίμων αυξήθηκαν τον Οκτώβριο

FAO: Οι διεθνείς τιμές τροφίμων αυξήθηκαν τον Οκτώβριο

Την αύξηση των διεθνών τιμών των τροφίμων τον Οκτώβριο, οι οποίες συνεχίζουν την ανοδική τάση τους από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών.

Ειδικότερα, με εξαίρεση τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO αυξάνεται σταθερά από το χαμηλό επίπεδο επτά ετών που είχε υποχωρήσει φέτος τον Ιανουάριο. Ο δείκτης – που καταγράφει τις μηνιαίες μεταβολές ενός καλαθιού δημητριακών, ελαιούχων σπόρων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης – διαμορφώθηκε στις 172,6 μονάδες τον Οκτώβριο, αυξημένος κατά 0,7% σε σχέση με έναν μήνα πριν και 9,1% έναντι του περυσινού Οκτωβρίου.

Η σταθερή ζήτηση τυριών και βουτύρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησε στην αύξηση των τιμών τους κατά 3,9% σε μηνιαία βάση, ενώ η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε μετά τα δημοσιεύματα για μείωση της παραγωγής στη Βραζιλία και την Ινδία.

Αντίθετα, η υποτονική παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές φοινικέλαιου ώθησε προς τα κάτω τις τιμές των ελαίων και λιπών, ενώ η μικρότερη ζήτηση ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος από την Κίνα βάρυνε στις τιμές του κρέατος.

Ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος του FAO Αμπντολρέζα Αμπασιάν δήλωσε ότι οι προοπτικές για υψηλή παραγωγή βασικών τροφίμων, όπως των δημητριακών, σημαίνουν ότι οι όποιες μελλοντικές αυξήσεις τιμών θα είναι πιθανόν περιορισμένες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η μεταβλητότητα των νομισμάτων και η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές εμποδίζουν τις προβλέψεις σχετικά με τις μεταβολές των τιμών σε δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

gaia pedia - ηλεκτρονική αγροτική εγκυκλοπέδια