Φάρμα στη Θεσσαλονίκη βελτιώνει γενετικά το χιώτικο πρόβατο

Με εφόδιο τη διάθεση για δουλειά και χωρίς κάποια τεχνογνωσία επάνω στο αντικείμενο της κτηνοτροφίας, η Αγγελίνα Κυριακοπούλου και ο σύζυγός της, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το 2006 μια πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα, με στόχο τη γαλακτοπαραγωγή, τη μεταποίηση του γάλακτος και την εκτροφή καθαρόαιμων προβάτων. Αναζητώντας ελληνική και πιστοποιημένη φυλή, κατέληξαν στο χιώτικο πρόβατο, καθώς διαπίστωσαν ότι έχει την υψηλότερη γαλακτοπαραγωγή από όλες τις άλλες ελληνικές φυλές, υψηλό δείκτη πολυδυμίας, περίπου 180%, ενώ οι προβατίνες μπορούν να αναπαράγουν κατά μέσο όρο δύο φορές το χρόνο, γεννώντας 1,5-2,3 αρνιά.

Η γενετική βελτίωση

Με τις έρευνες του τμήματος Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ και τη συνδρομή του Συνεταιρισμού Μακεδονία, που είναι ο επίσημος φορέας του χιώτικου πρόβατου στην Ελλάδα, προχώρησαν στη γενετική βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου που εκτρέφουν στη φάρμα τους, στην αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, στη βελτίωση των διατροφικών συνθηκών, στην προληπτική υγιεινή του μαστού των προβατίνων αλλά και στην ανθεκτικότητα απέναντι στην τρομώδη νόσο. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε ζώο αντιμετωπίζεται ατομικά, διατρέφεται ξεχωριστά και διαχειρίζεται διαφορετικά. «Από την στιγμή που θα συλληφθεί το έμβρυο και θα ενσωματωθούν τα γονίδια για να μεταφερθούν στους απογόνους έως και την ώρα που θα μπει στην παραγωγή, απαιτείται σκληρή δουλειά», τονίζει η κα Κυριακοπούλου και συμπληρώνει πως απαιτεί προγονικό και απογονικό έλεγχο, αξιολογήσεις κριών, μηνιαία ποσότητα γαλακτοπαραγωγής, αποδόσεις των ζώων, αιμοληψίες και ιατρικές εξετάσεις για απαλλαγή από νοσήματα. «Βλέπουμε, ακόμη, ποιο ζώο έχει περισσότερα ποσοστά πρωτεϊνών και αυτό το γονίδιο το ενσωματώνουμε, ώστε και τα θηλυκά να έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, ή ερευνούμε το DNA για την γαλακτοπαραγωγή, που στην Ελλάδα τώρα έχει ξεκινήσει η έρευνα για τα χιώτικα πρόβατα».

Ο στόχος δημιουργίας της κτηνοτροφικής μονάδας ήταν η μεταποίηση του γάλακτος. «Θέλαμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα από ελληνική φυλή», επισημαίνει η κυρία Κυριακοπούλου. Έτσι, μετά από μια δεκαετία ερευνών και δύο χρόνια πειραμάτων με το ΑΠΘ και το ΑΤΕΙ-Θ για το τελικό προϊόν, η φάρμα διαθέτει άδεια οικοτεχνίας και μπορεί να προμηθεύει τους καταναλωτές παραδοσιακό γιαούρτι και φέτα αποκλειστικά από χιώτικα πρόβατα. «Από το άρμεγμα κατευθείαν στο εργαστήριο με HACCP και πιστοποιήσεις για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας», καταλήγει η ιδιοκτήτρια της μονάδας.