Φαρμάκη Ελασσόνας: Όταν έξι νέοι αλλάζουν τα δεδομένα στη συνεργασία

Πώς χαράσσουν νέα πορεία μέσα από την καλλιέργεια βιολογικού τσαγιού του βουνού

Φαρμάκη Ελασσόνας: Όταν έξι νέοι αλλάζουν τα δεδομένα στη συνεργασία

Μια ξεχωριστή νότα αισιοδοξίας δίνει το παράδειγμα μιας ομάδας έξι νέων από τη Θεσσαλονίκη, που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωργία. Χωρίς δικά τους μηχανήματα και χωράφια, με όπλο τη γνώση, τον δυναμισμό και την καινοτομία, νοίκιασαν 100 στρέμματα χωράφι στην περιοχή Φαρμάκη Ελασσόνας δίπλα στον Όλυμπο, με στόχο την παραγωγή βιολογικού τσαγιού του βουνού (Sideritis raeseri).

H «ΥΧ» βρέθηκε στο κτήμα και συνομίλησε με τους συντελεστές του εγχειρήματος, Γιάννη Δεληκάρη (πτυχιούχο μάρκετινγκ και μάνατζμεντ στο ΑΠΘ), Γιώργο Δεληκάρη (οικονομολόγο), Αχιλλέα Κόνσουλα (φοιτητή Γεωπονικής ΑΠΘ, ηλεκτρολόγο), Θεόδωρο Θεοδωράκη (πτυχιούχο Δομικών Έργων), Αλέξανδρο Γιαβρόγλου (ηλεκτρολόγο μηχανικό) και Φώτη Καρρά (λογιστή). «Η βασική μας προτεραιότητα είναι ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Παρατηρώντας τις κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και εμπορικές τάσεις εστιάσαμε την προσοχή μας εκεί όπου, κατά τη γνώμη μας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά και δυνατότητα αλλαγής και δημιουργίας κάτι καινούργιου, το όποιο συμβαδίζει με τις προσωπικότητές μας», ανέφεραν οι έξι της ομάδας.

Η οργάνωση και η λειτουργία της συλλογικότητας αυτής βασίζεται στις επιταγές της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και του συνεταιριστικού κινήματος. «Μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία λήψης αποφάσεων, κατά την οποία σε κάθε μέλος αντιστοιχεί μία ψήφος, επιζητούμε όχι μόνο τρόπους δημιουργίας και εξασφάλισης κέρδους για την επιβίωση της δράσης μας και τον βιοπορισμό των μελών της, αλλά και τρόπους προσφοράς και δημιουργίας οφέλους για την κοινωνία», συμπληρώνουν οι εμπνευστές της προσπάθειας.

Φαρμάκη Ελασσόνας: Όταν έξι νέοι αλλάζουν τα δεδομένα στη συνεργασία

Τα μέλη της ομάδας κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην υπερεντατικοποίηση των καλλιεργειών λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και της δημιουργίας πλεονασμάτων, και προσθέτουν με νόημα: «Η απαράδεκτη χρησιμοποίηση γενετικά τροποποιημένων σπόρων (τελευταία μόδα) για τη δημιουργία ακόμα υψηλοτέρων κερδών και η χρήση κάθε λογής χημικών σκευασμάτων για λίπανση αποτελούν σοβαρότατες και άκρως επικίνδυνες απειλές για την παγκόσμια υγεία, αλλά και για το περιβάλλον, το οποίο μας περιβάλλει».

Υποστηρίζουν, δε, τη βιολογική καλλιέργεια και τον γενικότερο σεβασμό του περιβάλλοντος μέσα από την έρευνα για καθετί που χρησιμοποιούν, αλλά και την «αποδοχή και ένταξη υψηλών προτύπων ποιότητας καθ’ όλη την παραγωγική διαδικασία και την ενασχόλησή μας όχι μόνο με τον τομέα της παραγωγής, αλλά ταυτόχρονα και με τη μεταποίηση του προϊόντος, τη συσκευασία και τη διανομή του». Και οι έξι καταλήγουν στο εξής: «Πιστεύουμε ότι μόνο συλλογικές παραγωγικές δράσεις, όπως η δική μας, μπορούν να αλλάξουν δυναμικά το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε τα τελευταία έξι χρόνια και το οποίο είναι ουσιαστικά υπεύθυνο για την απορρύθμιση του παραγωγικού τομέα της χώρας μας».

  • Γιάννης Σάρρος