Κελυφωτό φιστίκι: Αγωνία στον κλάδο από την επέλαση Τουρκίας και ΗΠΑ

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα οι τιμές και οι αποδόσεις στην Ελλάδα, συνεχίζεται το πάρτι των παραστατικών

fistiki-kalliergeia-dentro

Με αντίπαλό τους τον καιρό, οι παραγωγοί φιστικιού ετοιμάζονται για τη συλλογή του καρπού. Οι βροχοπτώσεις που έπεσαν το τελευταίο διάστημα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του καρπού. Οι αποδόσεις θα περιοριστούν στα περσινά επίπεδα, με μικρές διακυμάνσεις ανά περιοχή. Οι τιμές του προϊόντος θα εξαρτηθούν από την παγκόσμια παραγωγή. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία θα διπλασιάσει την παραγωγή και η Αμερική θα έχει σημαντική αύξηση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί εστιάζεται στο θέμα της διακίνησης του προϊόντος, καθώς ένα μεγάλο μέρος του προϊόντος διακινείται με ελλιπή ή ανύπαρκτα παραστατικά. Η «Ύπαιθρος Χώρα» καταγράφει την πορεία της καλλιέργειας και τα προβλήματα των καλλιεργητών.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Κουκουτσέλο, παραγωγό από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, «σε λίγες ημέρες ξεκινάμε τη συλλογή του φιστικιού στην περιοχή μας, αφού το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν τη συλλογή, προκαλώντας προβλήματα και στην ποιότητα του καρπού. Παράλληλα, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, έχουμε και εμφάνιση των ασθενειών, Σεπτόριας και του Βοτρύτη, αναγκάζοντάς μας να παρεμβαίνουμε με περισσότερους ψεκασμούς, μέσα φυσικά στα επιτρεπτά όρια. Το θετικό για το ελληνικό φιστίκι είναι ότι έχει κατακτήσει αγορές και διατηρεί την ταυτότητά του. Το αρνητικό για την τρέχουσα περίοδο είναι ότι η παραγωγή της Τουρκίας θα είναι μεγάλη, σχεδόν διπλάσια από την περσινή και αυτό θα επηρεάσει την αγορά. Οι τιμές που πουλήσαμε την περσινή περίοδο έφταναν τα 8 ευρώ το κιλό και ευελπιστούμε να διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο. Η Ομάδα Παραγωγών που συμμετέχω έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, με πωλήσεις στην Ιταλία, στο Ισραήλ και στη Σουηδία».

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η εικόνα που μας παρουσιάζει ο Γιάννης Χονδρόπουλος αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού κελυφωτό φιστίκι Μώλου Φθιώτιδας «Αντίπαλός μας κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι ο καιρός .Οι βροχοπτώσεις επηρεάζουν την ποιότητα, με αποτέλεσμα ο καρπός να μαυρίζει. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, θα έχουμε την ίδια περίπου παραγωγή. Ήδη υπάρχει μια κινητικότητα από την πλευρά των εμπόρων, αλλά συνολική εικόνα θα έχουμε τον Οκτώβριο, όταν θα ολοκληρωθεί η συλλογή από τις βασικότερες περιοχές παραγωγής. Εμείς, από την πλευρά μας, προσπαθούμε να κρατήσουμε την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα και να διευρύνουμε τις αγορές του εξωτερικού».

Διακίνηση χωρίς παραστατικά

Για παράνομη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων φιστικιού έκανε αναφορά ο Νίκος Σταμπουλής, πρόεδρος του συνεταιρισμού Αίγινας. «Η αδυναμία των παραγωγών να προσαρμοστούν με το νέο φορολογικό σύστημα τούς οδηγεί στην πώληση των προϊόντων τους χωρίς παραστατικά. Μία τέτοια πρακτική προκαλεί σημαντικά προβλήματα στους συνεταιρισμούςμ με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η δραστηριότητά μας. Συχνά παρατηρείται και το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Όλες αυτές οι παράνομες δραστηριότητες εκτοπίζουν σιγά-σιγά το προϊόν μας από τις αγορές. Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για την ανάδειξη του φιστικιού μας στις αγορές του εξωτερικού και σήμερα δυστυχώς κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός παιχνιδιού».

Τι λέει η αγορά

Η υπερπαραγωγή φιστικιού σε Τουρκία και ΗΠΑ φοβίζει τους Έλληνες καλλιεργητές
Η υπερπαραγωγή σε Τουρκία και ΗΠΑ φοβίζει τους Έλληνες καλλιεργητές

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη διεθνή και εσωτερική αγορά για τη φετινή παραγωγήμ ο Δημήτρης Χατζηγεωργίουμ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Χατζηγεωργίου ΑΒΕΕ δήλωσε: «Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για τη φετινή παραγωγή προβλέπεται μια μείωση στο Ιράν πάνω από 20%. Στις άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αμερική, προβλέπεται αύξηση. Στα ίδια επίπεδα με τα περσινά θα είναι και η εγχώρια παραγωγή, με μία καλή χρονιά μπορούμε να φθάσουμε τους 10.000 τόνους και σε μία άσχημη να πέσουμε στους 6.000 τόνους. Οι τιμές παραγωγού θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον των αγορών. Το ελληνικό φιστίκι υπερέχει στη γεύση και την ποιότητα, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία σημαντική παρουσία στις αγορές του εξωτερικού. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο είναι το θέμα των αφλατοξινών, η σωστή ξήρανση και αποθήκευση παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του καρπού από την υγρασία».

Αναφορικά με το θέμα των τιμών παραγωγού, ο κ. Χατζηγεωργίου εστίασε στην προσφορά και ζήτηση. «Όλα θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον των αγορών. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα κινηθούμε στα περσινά επίπεδα, δηλαδή από 6,30 έως 7,50 ευρώ το κιλό. Σημαντικό ρόλο στις τιμές θα παίξει και η ποιότητα του προϊόντος».

Λίγα λόγια για τη φιστικιά

Η φιστικιά καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας μας και ειδικά σε αυτές με χαμηλές υγρασίες και ξηροθερμικό κλίμα. Είναι φυτό σταυρογονιμοποιούμενο και μπαίνει στην πλήρη παραγωγή από τον 8ο χρόνο. Αποδίδει από 150 έως 200 κιλά το στρέμμα. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από 400 έως 600 ευρώ το στρέμμα. Προσβάλλεται από το ευρύτομο, διάφορα κοκκοειδή, την ψύλλα, τον τρωγόκαρπο κ.ά. Από ασθένειες, σημαντικές είναι το καμαροσπόριο, η σεπτόρια, η σκωρίαση, η φυτόφθορα και ο βοτρύτης. Για τον λόγο αυτό απαιτεί και πολλούς ψεκασμούς.