Με φόρα στο 2017 το αγελαδινό

Περαιτέρω άνοδο τιμών βλέπει η Rabobank

Με φόρα στο 2017 το αγελαδινό

Σήμα για αύξηση των τιμών παραγωγού στο αγελαδινό γάλα δίνουν οι εκτιμήσεις της Rabobank, η οποία εκτιμά ανάκαμψη της αγοράς και το 2017.

Σύμφωνα με την τράπεζα, το μομέντουμ για τον κλάδο είναι ευνοϊκό, καθώς οι προσπάθειες για μείωση της παγκόσμιας (υπερ)προσφοράς αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΕΕ απ’ όπου ξεκίνησε η κρίση με την κατάργηση των ποσοστώσεων, η παραγωγή μειώνεται τους τελευταίους μήνες με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας τριετίας. Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτη μείωση των ποσοτήτων καταγράφεται και στην Αυστραλία, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

«Η διόρθωση της αγοράς οφείλεται στην εξομάλυνση της προσφοράς και αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017», σημειώνει η Rabobank, παραπέμποντας και στη δέσμη μέτρων για μείωση της παραγωγής που έβαλε πρόσφατα σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αντίκτυπο των οποίων θα φανεί σε μεγαλύτερο βαθμό τους επόμενους μήνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα προθεσμιακά συμβόλαια για το γάλα σε σκόνη στη Νέα Ζηλανδία έχουν σημειώσει αύξηση 10%, ενώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τιμών, σε επίπεδο ΕΕ, οι τιμές κατέγραψαν άνοδο 2,3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μια μετά την άλλη, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και της Αυστραλίας, προχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες σε αυξήσεις στις τιμές που πληρώνουν τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους. Ενδεικτικά, η ολλανδική συνεταιριστική FrieslandCampina αύξησε κατά 3,75 λεπτά το κιλό την εγγυημένη τιμή παραγωγού για τις παραδόσεις Νοεμβρίου, η επίσης συνεταιριστική βρετανική First Milk ανακοίνωσε αυξήσεις από 1,22 έως 1,41 πένες το λίτρο για τον Νοέμβριο, προαναγγέλωντας νέα άνοδο το Δεκέμβριο, η Arla αύξησε την «στάνταρ» τιμή Νοεμβρίου κατά 2 λεπτά το κιλό, όπως και η Muller, ενώ αυξήσεις σε δύο στάδια προανήγγειλαν και οι αυστραλιανές Fonterra και Murray Gouldborn.

To θετικό κλίμα, πάντως, δε φαίνεται να περνάει στην ελληνική αγορά όπου, μετά την ανοδική αντίδραση των προηγούμενων μηνών, από τον Οκτώβριο και μετά παρατηρείται μια στασιμότητα, με τις τιμές παραγωγού να κινούνται κατά μέσο όρο στα 38,5 λεπτά το κιλό. Οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες επικαλούνται το σοκ που προκάλεσε στην αγορά το «κανόνι» του Μαρινόπουλου, τις καθυστερήσεις πληρωμών από τα σούπερ μάρκετ στο σύνολό τους και τη μείωση της κατανάλωσης για να δικαιολογήσουν τη διστακτικότητά τους να ανέβουν ψηλότερα.

Η εξέλιξη του διεθνούς δείκτη τιμών γαλακτοκομικών GDT(Γάλα σε σκόνη)

Με φόρα στο 2017 το αγελαδινό