«Οι φορείς της Θεσσαλίας εκφράστηκαν θετικά στην μεταφορά νερών από τον Αχελώο» είπε ο Γ. Κωτσός

Αχελώος: Μνημεία, ψάρεμα αλλά και κολύμπι σε υψόμετρο 700 μέτρων

Στο κεντρικό ζήτημα των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και ειδικά στο θέμα της μεταφοράς νερών από τον Αχελώο, επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, Γιώργος Κωτσός, κατά την έναρξη των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Λάρισα.

O κ. Κωτσός σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «αν και οι φορείς της Θεσσαλίας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Διαβούλευσης εκφράστηκαν θετικά στη μεταφορά νερών από τον Αχελώο προς το θεσσαλικό κάμπο, με πολιτική παρέμβαση και όχι βάσει επιστημονικών κριτηρίων, ανακοινώνεται μέσω υπουργικών χειλιών, ότι “σβήνονται” από τα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων τα έργα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, στον θεσσαλικό κάμπο».

Όπως τόνισε ο κ. Κωτσός, «είναι άστοχη η ακύρωσή των έργων» σημειώνοντας πως «κόστισαν μισό δισ. ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους και έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 80%».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας αναφέρθηκε σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεταφορά νερού προς την Θεσσαλία, στην οποία, σύμφωνα με τον κ. Κωτσό, «η μεταφορά από τη Συκιά προς τη Θεσσαλία μιας ποσότητας 600-650 εκατ. κυβικών μέτρων ετησίως, δεν ενέχει κανέναν περιβαλλοντικό κίνδυνο για την Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα για τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου».

«Αντ΄ αυτού, εξαγγέλλονται ανώριμα έργα ταμίευσης, ύψους 1,3 δισ. ευρώ μέσα στη λεκάνη του Πηνειού. Ένα σχέδιο, δηλαδή, πανάκριβο, με ακαθόριστο χρονικό ορίζοντα και γεμάτο αβεβαιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ Κωτσός.

Τέλος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Θεσσαλίας, πρότεινε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς, να εγκρίνουν τις απαραίτητες πιστώσεις για την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο και να λάβουν μέτρα, ώστε προχωρήσει:

1) Η κατασκευή των υπολειπόμενων τμημάτων του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), προς την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό.

2) Να προχωρήσει η εκπόνηση και υλοποίηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τις ορεινές περιοχές των Αγράφων και της Πίνδου.

3) Να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση ενός στρατηγικού εξειδικευμένου σχεδίου παραγωγής, τυποποίησης, ανάδειξης και οργανωμένης προώθησης των τοπικών ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων κά.

«Κλείνοντας, θα ήθελα με την έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, να ευχηθώ τα συμπεράσματά του να γίνουν εφαλτήριο ριζικής μεταβολής του δυσάρεστου κλίματος που επικρατεί στη χώρα και στην περιφέρειά μας και να αποτελέσουν τον κορμό της εφαρμογής των απαιτούμενων πολιτικών, με στόχο την επιστροφή της ελπίδας σε όλους μας για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Θεσσαλίας και της πατρίδας» είπε ο κ. Κωτσός