Φορτωμένες οι μηλιές, εκτιμήσεις για ρεκόρ παραγωγής
Φορτωµένες µε καρπούς οι µηλιές της χώρας µας, Προβληµατισµός από τα εισαγόµενα, θετικό το ξεκίνηµα των τιµών.

Θετικά εξελίσσεται η παραγωγή στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αυξημένες ποσότητες, από 10% (Πήλιο) έως και πάνω από 100% (Καστοριά). Διαφορετική εικόνα με αισθητά μειωμένη παραγωγή διαμορφώνεται στα ορεινά της Αρκαδίας. Στις πρώιμες ποικιλίες, η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, ενώ σε Αγιά, Πήλιο και Καστοριά ο κύριος όγκος των μήλων αναμένεται να ξεκινήσει να συγκομίζεται σε λίγες ημέρες, με μικρή δηλαδή πρωιμότητα σε σχέση με πέρσι.

Βοηθούν οι βροχές την ποιότητα, αλματώδης η αύξηση των ποσοτήτων

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου, «είχαμε κάποιες βροχές χθες και σήμερα (σ.σ. 27 και 28 Αυγούστου), oι οποίες είναι ευεργετικές για την καλλιέργεια. Αν όλα πάνε καλά, αναμένουμε αύξηση στην παραγωγή κατά 10%-12%. Πέρσι, το σύνολο της παραγωγής ανήλθε σε 13.800 τόνους, με τα Starking (12.900 τόνοι) να αποτελούν την πλειονότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ στην Καστοριά, Δημοσθένης Μωυσίδης, ανέφερε: «Έχουμε σχεδόν τελειώσει με κάποιες ποικιλίες (Jonathan, Gala) και ετοιμαζόμαστε για τα τις κόκκινες (Starking κ.ά.). Οι βροχές των τελευταίων ημερών βοήθησαν την καλλιέργεια, ωστόσο ήταν περισσότεροι οι ψεκασμοί. Η αύξηση στον νομό αναμένεται να φτάσει το 400%. Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε σε 40.000 με 50.000 τόνους. Βέβαια, η τεράστια αυτή αύξηση της παραγωγής στα μήλα δεν επιβεβαιώνεται πάντα με στοιχεία, λόγω της άνθησης της μαύρης διακίνησης στις παράγκες και τα στέκια. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά μήλα, οι μεγάλες ποσότητες που θα έχουμε φέτος σε εγχώριο και πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν μας ανησυχούν για τη διαμόρφωση των τιμών. Περισσότερο μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι επιτήδειοι θα επιχειρήσουν και φέτος να προβούν σε παράνομα βαφτίσια (σ.σ. ελληνοποιήσεις) από γειτονικές χώρες και κυρίως από Τουρκία, λόγω της υποτίμησης της λίρας».

Αντίθετη είναι η εικόνα στην Αρκαδία ως προς την εξέλιξη της παραγωγής, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΚΣ Αρκαδίας, Θανάσης Τσιοτίνας: «Αναμένουμε την έναρξη της συγκομιδής σε περίπου δέκα ημέρες. Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν πριν από μερικές ημέρες στα ορεινά, οι απώλειες στην παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσουν το 30%».

Για θετικές ενδείξεις με την έναρξη της συγκομιδής έκανε λόγο ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος» στην Αγιά Λάρισας, Γιώργος Ζέικος. «Είμαστε στην έναρξη της συγκομιδής, τελειώσαμε τα Gala και μπαίνουμε στα Golden και τα Granny Smith (πράσινα). Σε περίπου μία εβδομάδα θα μπούμε στα κόκκινα. Η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα και οι τιμές είναι ικανοποιητικές. Αυτό, κατά την εκτίμησή μας, οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για φέτος», σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι στην πορεία της χρονιάς η αγορά θα επηρεαστεί από τις φετινές πολύ μεγάλες παραγωγές. Ποσοτικά εκτιμώ ότι στην περιοχή μας η αύξηση ανέρχεται σε 30% και η ποιότητα είναι εξαιρετική».