Φραγμός στην xylella από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Φραγμό στην xylella από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Σε εγρήγορση παραμένει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αποτροπή εισόδου του φυτοπαθογόνου βακτηρίου xylella, που προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή στους ελαιοπαραγωγούς της γειτονικής Ιταλίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μετά από τρία χρόνια συνεχών δράσεων που στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς μέχρι σήμερα κανένα ύποπτο περιστατικό στην περιοχή δεν αφορούσε το επικίνδυνο βακτήριο, με απόφαση του περιφερειάρχη, Θεόδωρου Γαλατσιάτου, συστήθηκε η ομάδα εργασίας «Φραγμός στην xylella».

Πρόκειται για μία επιστημονικά συγκροτημένη ομάδα, η οποία θα αναλύσει τα δεδομένα και την υφιστάμενη κατάσταση στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και θα προτείνει τις επιβεβλημένες ενέργειες και δράσεις της περιφέρειας, τη συνεργασία που πρέπει να αναπτυχθεί με άλλους δημόσιους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και με ιδιώτες εμπλεκόμενους (φυτώρια – μεταφορικές εταιρείες) αλλά και με τα επιστημονικά ιδρύματα της περιοχής και της χώρας. Όπως έχει γίνει γνωστό, η ομάδα θα καθορίσει και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων και δράσεων. Πάντως, το πόρισμά της αναμένεται να παραδοθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους Ιωάννη Φοντάνα, αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας, Σταμάτιο Γκίνη, αναπληρωτή Προϊστάμενο Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΙΝ, Δρ. Μπουχάγιερ Παύλο, επίκουρο Καθηγητή ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Παναγιωτάτο – Τζάκη Γεράσιμο, επιστημονικό συνεργάτη του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιατρά Παναγιώτη, γεωπόνο, προϊστάμενο Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Ζακύνθου και Θεοτοκάτο Σπύρο, διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κεφαλληνίας.

Ι. Φοντάνας: Κανένα περιστατικό µέχρι στιγµής δεν αφορά την xylella

«Από το 2014 δημιουργήσαμε μία ασπίδα προστασίας όχι μόνο στα Ιόνια Νησιά, αλλά και στις γειτονικές μας περιφέρειες σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία», τονίζει στην «ΥΧ» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Ιωάννης Φοντάνας. Όπως εξηγεί, κλιμάκιο της περιφέρειας με επικεφαλής τον αναπληρωτή προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, Σταμάτη Γκίνη, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πολυπαθούς περιφέρειας της Νότιας Απούλια, όπου πάνω από 1 εκατ. ελαιόδεντρα εκριζώθηκαν και κάηκαν γιατί είχαν προσβληθεί από την.

Όπως ο ίδιος ξεκαθαρίζει, «στους ελέγχους που έχουμε πραγματοποιήσει κανένα περιστατικό δεν αφορούσε την xylella». Εξάλλου, τα τρία προηγούμενα χρόνια έγινε μία εκστρατεία ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. «Και συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε να κρατάμε σε εγρήγορση όλους τους αρμόδιους φορείς», επισημαίνει ο κ. Φοντάνας, ο οποίος μαζί με τον περιφερειάρχη, Θ. Γαλατσιάτο, επισκέφτηκαν πρόσφατα την Αλβανία για να επιστήσουν την προσοχή των αρχών, προκειμένου να συνεχίσουν τους ελέγχους. Επαφή είχαν και με την Περιφέρεια Ηπείρου, και δη την ΠΕ Θεσπρωτίας. Στόχος όλες οι υπηρεσίες να παραμείνουν σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος του επικίνδυνου για την ελαιοκομία βακτηρίου από τις πύλες εισόδου της χώρας μας.

Με την συνδρομή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κεφαλληνίας και εξειδικευμένων επιστημόνων, η περιφέρεια, όπως μας εξηγεί ο κ. Φοντάνας, θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εγρήγορσης ευρύτερα, προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση. Μάλιστα, παρέχεται βοήθεια και από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, προκειμένου η πληροφόρηση να γίνεται και ηλεκτρονικά.