Φρένο για τα εκτιμητικά του ΕΛΓΑ από Αποστόλου

-Διαφήμιση-
Delegate

Βόμβα στα θεμέλια των εκτιμήσεων στα χωράφια βάζει η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου, ότι το θέμα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ «αφορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν μπορεί να επανέλθει».

Αφορμή για ν΄ αναφερθεί στο θέμα των εκτιμητικών  στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του πρώην υφυπουργού Γεωργίας, Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες της Ηλείας, μετά τις καταστροφές που υπέστησαν σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς οι εκτιμήσεις έχουν σταματήσει και οι ίδιοι είναι σε απόγνωση.  

Ο κ. Κουτσούκος υποστήριξε ότι σε απόγνωση βρίσκονται και οι αγρότες με θερμοκηπιακές παραγωγές, που είναι κοντά στα 2.000 στρέμματα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Ηλείας να βγουν αυτήν την εβδομάδα στους δρόμους ζητώντας να έρθουν εκτιμητές για τις ζημιές.  

Την ίδια στιγμή, αγρότες σε πολλές περιοχές διαμαρτύρονται πως οι εκτιμήσεις αλλού έχουν σταματήσει κι αλλού δε γίνονται γρήγορα, ενώ οι γεωπόνοι έχουν προβεί επανειλημμένα σε κινητοποιήσεις λόγω των οδοιπορικών. Πληροφορίες που έλεγαν πως μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, το θέμα αυτό θα έχει επιλυθεί, τελικά, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ο κ. Αποστόλου πήρε αποστάσεις και είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί στην Ηλεία οι εκτιμήσεις στο ζωικό κομμάτι και αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εκτιμήσεις στο φυτικό. Στη συνέχεια όμως παραδέχτηκε ότι κάποιες μέρες οι εκτιμήσεις σταμάτησαν στην Ηλεία.

Ο κ. Κουτσούκος κατηγόρησε τον υπουργό ότι έφερε την τρόικα μέσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σημείωσε ότι πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει ούτε μια απλή τροπολογία για τα εκτιμητικά του ΕΛΓΑ, παρότι έχει κατατεθεί 7 φορές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την τελευταία φορά ήταν διακομματική, κι ενώ είναι γνωστό ότι άλλοι κλάδοι έχουν εξαιρεθεί όταν υπάρχει εισφορά.

«Εσείς καταντήσατε την Ελλάδα δέσμια των υπαλληλίσκων της τρόικα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κουτσούκος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι αυξήθηκαν επί των ημερών του οι μέρες των εκτιμήσεων αλλά το δεκάλεπτο δεν μπορεί να προστεθεί και σημείωσε πως αυτό είναι συνολικότερο θέμα της κυβέρνησης. «Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε κι εσείς καταθέστε τροπολογίες» είπε, και σημείωσε πως «είναι τεράστιες οι ευθύνες της αντιπολίτευσης» και πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».