Φρένο στο «GREEK YOGURT» εφόσον κατοχυρωθεί ως ΠΓΕ το ελληνικό γιαούρτι

Κτηνοτρόφοι και μεταποιητές συμφωνούν στο γεγονός ότι το γιαούρτι μετά τη φέτα αποτελεί μια ανερχομένη δύναμη των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να προστατευτεί η ελληνικότητά του.

elliniko-giaourt

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατοχύρωσή του ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στο ενωσιακό μητρώο βρίσκεται το ελληνικό γιαούρτι. Η απόφαση για τη σύνταξη του απαραίτητου φακέλου, που οφείλει να καταθέσει η χώρα μας στην ΕΕ λήφθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, μετά από πρόσκληση του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου. Κασίμη. Στόχος των κτηνοτρόφων είναι ο τερματισμός –το συντομότερο δυνατόν– της χρήσης των όρων «Greek Yogurt» ή «Greek style yogurt» στις διεθνείς αγορές, με σκοπό την αύξηση μεριδίου σε αυτές από πραγματικά ελληνικό γιαούρτι.

Στόχοι της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Τάκη Πεβερέτο, οι μεταποιητικοί φορείς της χώρας (ΣΕΒΓΑΠ), καθώς και ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών της Θεσσαλίας, ήταν η συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης με βασικούς άξονες:

  1. Τη διερεύνηση της αναγκαιότητας υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό γιαούρτι» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ.
  2. Την παράλληλη αποκατάσταση της παραπλάνησης που, ήδη, λαμβάνει χώρα στην ενωσιακή αγορά από την κατάχρηση των όρων «ελληνικό» ή «ελληνικού τύπου» κ.λπ. για προϊόντα γιαούρτης με παρεμβάσεις τόσο στα αρμόδια ενωσιακά όργανα όσο και στα λοιπά κράτη-μέλη.
  3. Τη χάραξη συντονισμένης εμπορικής πολιτικής για το προϊόν, ώστε να αναδειχθεί η αυθεντικότητα της ελληνικής παραγωγής στην ενωσιακή, αλλά και στη διεθνή αγορά.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η συναίνεση κατ’ αρχήν στη στόχευση και αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, αποτελούμενη από παράγοντες της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να διερευνηθούν, συναποφασιστούν και προετοιμαστούν οι προϋποθέσεις και τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης καταχώρισης της ονομασίας «Ελληνικό γιαούρτι» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Παράλληλα, τονίστηκε και συνομολογήθηκε η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την εκατέρωθεν στήριξη των παράλληλων δράσεων ΥΠΑΑΤ και ενδιαφερόμενων φορέων, συλλογικών ή μη, για την προστασία και την προώθηση της ελληνικής παραγωγής στις οποίες εντάσσονται και η αξιοποίηση ένδικων μέσων, όπου αυτό απαιτηθεί.

Μιλώντας για αυτήν τη σημαντική –όσον αφορά το ελληνικό γιαούρτι εξέλιξη– με τον πρόεδρο του ΣΕΚ, Τάκη Πεβερέτο, μας τόνισε: «Η συζήτηση ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια σε μια επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία μετείχε ο ΣΕΚ. Αν και η πρωτοβουλία του Συνδέσμου τότε κρίθηκε σημαντική, η επιτροπή αδρανοποιήθηκε. Επομένως, είναι θετικό το γεγονός ότι επανέρχεται το θέμα με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ και ιδιαίτερα του γ.γ., Χ. Κασίμη. Παρά τους ενδοιασμούς, προτείναμε –αφού συμφωνήσαμε ότι το γιαούρτι μετά τη φέτα αποτελεί μια ανερχομένη δύναμη των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές– πως θα πρέπει να προστατέψουμε την ελληνικότητά του, λύνοντας βέβαια και κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εσωτερικά μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι κρίσιμο για εμάς η ελληνικότητα του γιαουρτιού να συνδέεται με την ελληνικότητα της πρώτης ύλης και όχι μόνο στη φήμη που διαθέτει».

Κατοχύρωση όλων των τύπων

Επίσης, ο κ. Πεβερέτος αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάθεσης ενός συνολικότερου στρατηγικού σχεδίου για την κτηνοτροφία, «που μέσα σε αυτό το γιαούρτι θα έχει περίοπτη θέση». Προς αυτή την κατεύθυνση –σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ– θα κινηθεί και το έργο της τεχνικής επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου, αλλά και του υπουργείου. «Πρέπει όλοι μαζί, οι κτηνοτρόφοι, οι μεταποιητές, αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα, να παλέψουμε ενιαία για την κατοχύρωση του ελληνικού αυτού προϊόντος που μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμα μία ναυαρχίδα της εγχώριας κτηνοτροφίας», σημείωσε στην «ΥΧ» ο κ. Πεβερέτος. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια κατοχύρωσης του προϊόντος ως ΠΓΕ αφορά «όλους του τύπους γιαουρτιού, αφού ο κανονισμός δίνει αυτήν τη δυνατότητα, κάτι στο οποίο συμφώνησε και το ΥΠΑΑΤ».

Υπεραξία στο προϊόν

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το πώς θα βοηθήσει η εξέλιξη αυτή το ελληνικό προϊόν σε σχέση με τον ανταγωνισμό στις αγορές που μονοπωλεί τα ράφια το «Greek Yogurt» ή «Greek style yogurt», ο κ. Πεβερέτος τονίζει: «Αν η προσπάθεια ολοκληρωθεί, τότε θα μπει φρένο σε όλους εκείνους που, ανά την υφήλιο, χρησιμοποιούν τον όρο Greek yogurt ή ακόμα και Greek style, με αποτέλεσμα το δικό μας προϊόν να αποκτήσει την υπεραξία που του αρμόζει. Με τον τρόπο αυτόν και εφόσον κλειδώσει και η χρήση ελληνικού γάλακτος, τότε αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε και την ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Αυτό είναι εφικτό μέσα από την εφαρμογή σωστών πολιτικών για την ελληνική κτηνοτροφία».