Φθηνότερη η εξαγορά πρόσθετης ασφάλισης για τους αγρότες

Στα 985 ευρώ ετησίως το κόστος, μέχρι και επτά τα πλασματικά χρόνια

Φθηνότερη η εξαγορά πρόσθετης ασφάλισης για τους αγρότες
To κόστος πλέον είναι αρκετά χαμηλότερο από τα περίπου 1.165 ευρώ τον χρόνο (συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωσης 5% για την εφάπαξ καταβολή), που κόστιζε η εξαγορά κάθε έτους ασφάλισης το 2016.

Με ένα ποσό λίγο πάνω από 82 ευρώ μηνιαίως θα μπορούν πλέον οι αγρότες να εξαγοράζουν πρόσθετα έτη ασφάλισης, θεμελιώνοντας ταχύτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και προσαυξάνοντας αντίστοιχα τη σύνταξη που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, προβλέπεται ότι η εισφορά της αναγνώρισης θα υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί του 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Ο μισθός αυτός σήμερα είναι στα 586,08 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ως βάση υπολογισμού, με τα ισχύοντα δεδομένα, ορίζονται τα 410,26 ευρώ και το κόστος αναγνώρισης (εισφορά) για τον αγρότη διαμορφώνεται στα 82,05 ευρώ μηνιαίως ή 984,60 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω νούμερο είναι αρκετά χαμηλότερο από τα περίπου 1.165 ευρώ τον χρόνο (συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωσης 5% για την εφάπαξ καταβολή), που κόστιζε η εξαγορά κάθε έτους ασφάλισης το 2016 και κατά πολύ χαμηλότερο από τα περίπου 2.280 ευρώ (ή 190 ευρώ τον μήνα), που προβλέπονται για την πλειοψηφία των υπόλοιπων ασφαλισμένων.

Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» ειδικοί επί του ασφαλιστικού, είναι το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται πως ο χρόνος πρόσθετης ασφάλισης των αγροτών-ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, εφόσον εξαγοραστεί, αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Πλέον, οι αγρότες θα μπορούν να αναγνωρίσουν έως και επτά πλασματικά χρόνια ασφάλισης, προκειμένου να συμπληρώσουν την 40ετία, συνυπολογίζοντας στρατιωτική θητεία, πιθανές σπουδές και πρόσθετο χρόνο ασφάλισης.

Τι λέει το σχέδιο νόμου

Ειδικότερα, στο Άρθρο 9 του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι «η αναγνώριση του χρόνου της παρ. 5 του άρθρου 53 του ν. 3518/2006 (Α’272) εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν μηνιαία εισφορά ύψους 20% επί του 70% του προβλεπόμενου, κατά την υποβολή της αίτησης, κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών».

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι, εφόσον υπάρξει κυβερνητική βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο, θα μπορούσε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένους να επεκταθεί και στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο με τη μορφή που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Όπως μας αναφέρουν, οι πόροι για το εν λόγω επίδομα προέρχονται από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, που συστάθηκε στον ΟΑΕΔ με τις διατάξεις της παρ. 2 του ν. 3986/2011 υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων και στο πλαίσιο του οποίου έχουν γίνει και οι σχετικές παρακρατήσεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.