Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι οι τιμές της πράσινης ελιάς Λοκρίδας

Με 40-45 λεπτά το κιλό θα πάει για ελαιοποίηση

Φθιώτιδα: Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι οι τιμές της πράσινης ελιάς

Πτωτική τάση σε σχέση με πέρυσι εμφανίζει η τιμή της πράσινης ελιάς Λοκρίδας. Η ζήτηση είναι περιορισμένη και οι παραγωγοί εμφανίζονται διστακτικοί για τη συλλογή της σε αυτό το στάδιο. Φαίνεται να επιλέγουν το επόμενο βήμα ωρίμανσης, το μαύρισμα, ή την ελαιοποίηση.

Τον προβληματισμό του για την αρνητική αυτή εξέλιξη μετέφερε στην «ΥΧ» ο παραγωγός Χρήστος Σακελαρίου από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας: «Oι τιμές είναι μειωμένες και δεν δείχνουν τάσεις ανόδου. Έχουν επηρεαστεί από τα αποθέματα της ποικιλίας Χαλκιδικής, όπου ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει ακόμη απούλητο. Το γεγονός αυτό επιδρά και στην πράσινη ελιά ποικιλίας Άμφισσας, που παράγεται στην περιοχή της Λοκρίδας, προκαλώντας αργότερα πρόβλημα και στα αποθέματα της μαύρης. Το πρόβλημα της περιοχής μας εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει συλλογική δράση, δηλαδή ομάδες παραγωγών, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι καθηλωμένες. Θα μπορούσαμε με τη δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας να αναδείξουμε την ταυτότητα του παραγόμενου προϊόντος ως ΠΟΠ και να έχουμε έτσι αποτελεσματικότερη προώθηση και προβολή στις ξένες αγορές. Παράλληλα, με έναν καλύτερο συντονισμό θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία για τη μείωση του κόστους παραγωγής μας».

Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, οι τιμές της πράσινης ελιάς ξεκινούσαν από 55 λεπτά το κιλό για τη χαμηλή ποιότητα και έφθαναν στα 70 λεπτά για την καλύτερη ποιότητα. Για τη φετινή παραγωγή, οι τιμές προσεγγίζουν τα 40 έως 45 λεπτά το κιλό. Η παραγωγή της περιοχής στις συγκομιζόμενες ποσότητες δείχνει να είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρσι, εφόσον όμως κρατήσουν οι καλές καιρικές συνθήκες.

Η ποιότητα των καρπών θα είναι, επίσης, σε καλό επίπεδο, συνεκτιμώντας τα στοιχεία της ιδιαίτερα περιορισμένης προσβολής των φυτών από έντομα και ασθένειες. Ένας ορθολογικότερος προγραμματισμός των εμπλεκόμενων φορέων (συνεταιρισμών, τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργείου κ.ά.) είναι σαφές ότι θα έδινε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην προώθηση της ελιάς.