Φθιώτιδα: Σταθερό το καρύδι

Φθιώτιδα: Σταθερό το καρύδι
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε στη Φθιώτιδα η συγκομιδή των καρυδιών. Η χρονιά ήταν ευνοϊκή για τους παραγωγούς, καθώς είδαν αυξημένες αποδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Η κατάσταση διαφαίνεται ακόμη καλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι μπαίνουν στην παραγωγή και νέες καλλιέργειες, οι οποίες είχαν φυτευτεί πριν από επτά με οκτώ χρόνια.

Τη θετική αυτή εικόνα μετέφερε μέσα από την «ΥΧ» ο παραγωγός Άγγελος Μπούτσικας: «Η επιλογή που κάναμε να φυτέψουμε πριν από 25 χρόνια καρυδιές δείχνει να δικαιώνεται. Παράγουμε ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας ως προς τη γεύση, αλλά και την εμφάνιση.

-Διαφήμιση-

Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με τις περσινές, με μεγαλύτερη όμως ζήτηση για το προϊόν. Κυμαίνονται από 3,5 ευρώ το κιλό και μπορεί να φθάσουν έως και τα 5 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα της ψίχας του καρπού. Οι αποδόσεις των φυτών μπορεί να φθάσουν τα 350 έως 600 κιλά το στέμμα. Το παραγόμενο προϊόν, αφού γίνει η πρώτη επεξεργασία, φεύγει για τις λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μια άλλη ποσότητα πάει στις βιοτεχνίες ξηρών καρπών. Στην περιοχή της Λοκρίδας καλλιεργούνται σήμερα περίπου 1.500 στρέμματα με ανοδική τάση».

Το επόμενο βήμα η δημιουργία ομάδας παραγωγών

Oι συζητήσεις για τη δημιουργία ομάδας παραγωγών, η οποία θα αναλάβει με συνεργατικό τρόπο τη μεταποίηση και την εμπορία του προϊόντος, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί μέρος της ατζέντας για τη μελλοντική πορεία του καρυδιού της Φθιώτιδας.

-Διαφήμιση-
Delegate