Φθιώτιδα: Σε τροχιά ανόδου η ελιά Καλαμών

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή της ελιάς Καλαμών και εκτίναξαν τις τιμές πάνω από 2,70 λεπτά το κιλό

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Μπορεί η τιμή της ελιάς ποικιλίας Καλαμών στη Φθιώτιδα να έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αυτό όμως δεν αντανακλάται και στην τσέπη των παραγωγών.

Η τιμή έχει ξεπεράσει τα 2,70 ευρώ και πλησιάζει σταθερά ακόμη και τα 3 ευρώ το κιλό, για 320 τεμάχια/κιλό. Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας αυτής πηγαίνει στους εμπόρους. Ένα άλλο αρνητικό δεδομένο από τη μελέτη των σχετικών στοιχείων είναι οι μειωμένες παραγόμενες ποσότητες ελιάς στην περιοχή.

-Διαφήμιση-

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα μας την προηγούμενη χρονιά επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή. Είναι αξιοσημείωτο ότι η περιοχή παράγει συνήθως πάνω από 8.000 τόνους ελιές τον χρόνο, ενώ φέτος με δυσκολία ξεπερνάει τους 3.500 τόνους.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Παρασκευά Μπακάρα από τις Λιβανάτες Λοκρίδας υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στην αυξητική τάση της τιμής της ελιάς και στην πραγματική οικονομική κατάσταση των παραγωγών: «Οι τιμές που απολαμβάνουμε είναι σχετικά ικανοποιητικές, ωστόσο πρέπει να επισημάνω ότι η φετινή μας παραγωγή είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Για την περιοχή μας, η μείωση φτάνει και το 60% ανάλογα με τον τόπο και τη φροντίδα των δέντρων από τον παραγωγό. Η αιτία είναι, κυρίως, οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν όλη την προηγούμενη χρονιά. Μεγάλη απώλεια στην παραγωγή επέφεραν, επίσης, το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο, δύο ασθένειες που τις θεωρούμε μικρής σημασίας, αλλά προκαλούν μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειές μας. Ευτυχώς, ο δάκος δεν μας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με την ποικιλία Άμφισσας. Οι τιμές ανέβηκαν λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Οι έμποροι έκαναν αγώνα δρόμου να εξασφαλίσουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε να καλύψουν τη ζήτηση της αγοράς. Πρέπει να επισημάνω ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αρκετών εμπορικών πράξεων της τρέχουσας περιόδου είναι οι άμεσες πληρωμές. Οι έμποροι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην παραγωγή. Η πρόβλεψη για τη νέα περίοδο δείχνει να είναι θετική, καθώς ο καιρός είναι ευνοϊκός. Βέβαια, η πρόβλεψη αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην ανθοφορία και στον σχηματισμό του καρπού».

-Διαφήμιση-
Delegate