Γ. Καρράς : «Φέρτε νόμο για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια, που δε μπαίνουν στο νόμο Κατσέλη».

Την εκτίμηση ότι υπάρχει νομοθετικό κενό στα λεγόμενα κόκκινα αγροτικά δάνεια, που διαχειρίζεται ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας, εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γεώργιος – Δημήτριος Καρράς.

Ο κ.Καρράς ανέφερε πως  «υπάρχει ένα νομοθετικό κενό, με την έννοια ότι η απάντηση την οποία δίνει ο εκκαθαριστής, παραπέμπει αποκλειστικά στις διατάξεις της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη μείωση κεφαλαίου και υπό όρους μόνο τον περιορισμό των δανείων. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα στους αυτοαπασχολούμενους αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα».

Εξήγησε πως αν οι αγρότες προσφύγουν στο νόμο Κατσέλη, τότε ανοίγει, ένας ατέρμονος κύκλος δικαστικών διενέξεων και κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει. Ρώτησε δε αν ο υπουργός εξετάζει, όπως έχει δημόσια δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση, το ενδεχόμενο του διαχωρισμού της περιουσίας των αγροτών, των οφειλετών σε αστική, που θα πάρει το δρόμο προφανώς της εκποίησης μέσω αναγκαστικής εκτέλεσης, και σε γεωργική με τη μεταφορά στον ΕΘΙΑΓΕ ενώ αναφέρθηκε και στον ΟΔΙΑΓΕ και ρώτησε αν λειτουργεί.

Ο κ.Αποστόλου υποστήριξε πως το ύψος των δανείων των κατά κύριο επάγγελμα ιδιωτών αγροτών στην υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ ανερχόταν τότε στα 829 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα ανέρχεται στα  1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορούν  40.000 πιστωτές. Εξ αυτών 7.600 καλύπτονται με την εγγύηση του Δημοσίου και  τα δάνεια είναι της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο επικεφαλής του ΥΠΑΑΤ  για τον ΟΔΙΑΓΕ σημείωσε πως εντός των ημερών «έρχεται νομοθετική ρύθμιση, που εξειδικεύει γενικά τον ρόλο και τη δραστηριότητα ενώ θα υπάρξει σύντομα δυνατότητα διευθέτησης οφειλών με «τις ίδιες προϋποθέσεις που προβλέπει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Είναι μια διαδικασία η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό».

Υποστήριξε μάλιστα πως στο νομοσχέδιο για τα νωπά και την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος έρχεται τροπολογία για τον ΟΔΙΑΓΕ.

Ανέφερε πωςοι οφειλές του αγροτικού χώρου προς τα τραπεζικά ιδρύματα είναι γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια και από αυτά το 20% είναι ληξιπρόθεσμα. Αναφερόμενος στη δευτερολογία του ο κ.Καρράς για την ΠΟΛ της κ.Παπανάτσιου, περί μη χειροτέρευσης της θέσης του Δημοσίου υποστήριξε πως θα δημιουργηθούν προβλήματα, λόγω τη προνομιακής θέσης, που θα έχει το κράτος, στη διευθέτηση των χρεών.

Ο κ.Αποστόλου σημείωσε στη δευτερολογία του πως «θέλουμε αυτή τη συγκεκριμένη αγροτική περιουσία,  η οποία είναι υποθηκευμένη και ουσιαστικά έχει μπει στη διαδικασία της εκκαθάρισης, να τη γλυτώσουμε, δηλαδή να παραμείνει στον αγροτικό χώρο. Δεν θέλουμε αυτή την ώρα να θανατωθεί ούτε η ελάχιστη αγροτική παραγωγική δραστηριότητα. Έχουμε ανάγκη μεγάλη ως χώρα να έχουμε παραγωγή. Γι’ αυτό, λοιπόν, η παρέμβασή μας βεβαίως δεν μπορεί να ξεφύγει από τα χρέη».

Υποστήριξε πως τα χρέη «ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια, ληξιπρόθεσμα στο σύνολό τους, από τον τρόπο που έγινε η μεταφορά και οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία εκ των πραγμάτων πρέπει να συνδεθεί με κάποια βιωσιμότητα, δεν υπάρχει περίπτωση να υπηρετηθεί από τις συγκεκριμένες τουλάχιστον δραστηριότητες, φορείς, συνεταιρισμούς, ιδιώτες που έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία».

Ο επικεφαλής του ΥΠΑΑΤ επανέλαβε  πως  2,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι  οι οφειλές προς Τράπεζες περίπου και άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ είναι οι οφειλές προς το Δημόσιο, ο ΦΠΑ, διάφορες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία. Εξήγησε δε πως η προσπάθεια που γίνεται, στρέφεται στο να διαχωριστεί η υποθηκευμένη περιουσία σε αστική και αγροτική. «Εμείς δεν μπορούμε ως Υπουργείο να ασχοληθούμε με τα θέματα αστικής περιουσίας. Δεν λέω να πάνε στη διαδικασία εκκαθάρισης,σε πλειστηριασμούς. Αυτό, όμως, δεν είναι αρμοδιότητα δικιά μας, είναι αρμοδιότητα του εκκαθαριστή, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Εμείς θέλουμε όσον αφορά στην υποθηκευμένη αυτή αγροτική περιουσία να μας παραχωρηθεί η χρήση αυτής της περιουσίας».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως γίνεται προσπάθεια να στηθεί ο ΟΔΙΑΓΕ,  ο οποίος αυτήν την ώρα έχει ολοκληρώσει σχεδόν την καταγραφή της αγροτικής περιουσίας του Δημοσίου σημειώνοντας ότι πρόκειται για καταπατημένες εκτάσεις, ακίνητα κλπ. Υποστήριξε πως ο οργανισμός αυτός θα παραχωρεί χρήσεις ακινήτων αγροτικής γης, για να συνεχιστεί η δραστηριότητα, λέμε πολύ απλά να μας παραχωρηθεί η χρήση αυτών και να μην μπουν στη διαδικασία της εκκαθάρισης, του πλειστηριασμού, γιατί και οι τιμές θα είναι πάρα πολύ μικρές, αλλά και ταυτόχρονα θα απαξιωθεί, θα έλεγα, μια αγροτική περιουσία που τη θέλει ο αγροτικός χώρος.

Σημείωσε πως ζητούμενο είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις μην έχοντας τον βραχνά της υπηρέτησης των συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Επανέλαβε πως θ΄ αναζητηθούν νέοι αγρότες, νέοι αγρότες, νέα συνεργατικά σχήματα  ούτως ώστε να μη χαθεί ούτε ένα στρέμμα, ούτε ένα τετραγωνικό από τη συγκεκριμένη αγροτική περιουσία, γιατί την έχουν απόλυτη ανάγκη.