Γ.Τσιρώνης: Σε εξέλιξη η διαδικασία για εξαγωγή μελιού στη Βραζιλία 

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την εξαγωγή ελληνικού μελιού, στη Βραζιλία, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Γιάννης Τσιρώνης. Υποστήριξε πως η χώρα μας είναι στις 10 πρώτες που εξάγουν μέλι στον Καναδά ενώ κανονικά συνεχίζεται η διαδικασία εξαγωγής μελιού σε ΗΠΑ και Κίνα. 

Αναφορικά με τα προγράμματα ο ίδιος ανέφερε πως θα υπάρξει ενίσχυση ύψους 21.795.000€  , η οποία χρηματοδοτείται κατά 50% από εθνικούς και κατά 50% από κοινοτικούς πόρους,  εφόσον οι μελισσοκόμοι ενταχθούν στο πρόγραμμα  βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας. Κονδύλια ύψους  1,2 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπονται  (12€ ανά κυψέλη) για τους επαγγελματίες παραγωγούς του Αιγαίου πελάγους, καθώς εκεί είναι δύσκολη η μετακίνηση των κυψελών κι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο κ.Τσιρώνης σημείωσε πως στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, οι μελισσοκόμοι μπορούν να ωφεληθούν από διάφορα μέτρα και δράσεις, που είναι συνολικά αλλά αφορούν και τους ίδιους:

  • Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις
  • Επενδύσεις στη μεταποίηση – εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων
  • Στήριξη για νέα συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας
  • Στήριξη για δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης που υλοποιούνται από Ομάδες Παραγωγών στην Εσωτερική Αγορά. Ειδικά σε αυτό το μέτρο μπορούν να ενταχθούν Ομάδες Παραγωγών, Οργανώσεις Παραγωγών , Διεπαγγελματικές κ.ά. με δυνατότητα ενημέρωσης και προώθησης βιολογικού μελιού ή ΠΟΠ/ΠΓΕ στην εσωτερική αγορά, δηλαδή εντός ΕΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε εξάλλου ότι βάση του νέου κανονιστικού πλαισίου για προώθηση αγροτικών προϊόντων για την ΕΕ και τις τρίτες χώρες τα προγράμματα υποβάλλονται μία φορά κάθε έτος και έχουν διάρκεια υλοποίησης από 1 έως 3 χρόνια. Και το μέλι μπορεί να ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα προώθησης, όπως εξήγησε, πλην του καπνού, και η αξιολόγηση γίνεται κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό, τι αφορά στο πρόγραμμα ενίσχυσης του μελισσοκομικού τομέα στα μικρά νησιά του Αιγαίου πελάγους, ανέφερε, πως προβλέπεται ενίσχυση των μελισσοκομικών συνεταιρισμών με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής ενώ σημείωσε ότι το μέλι δεν εμπίπτει στους περιορισμούς εξαγωγών της Ρωσίας.