Γ. Τσιρώνης: Έρχεται νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Γ. Τσιρώνης: Έρχεται νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη διαχείριση των σκουπιδιών
-Διαφήμιση-
Delegate

Την ανάγκη να υπάρξει ΧΥΤΕΑ για τα απορρίμματα ει δυνατόν αύριο το πρωί, επεσήμανε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ενώ ο Ευάγγελος Καπετάνιος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών επεσήμανε ότι υπάρχουν πρόστιμα κι έπονται νέα από το γεγονός ότι η χώρα μας δεν προετοιμάστηκε σωστά ούτε διαχειρίστηκε διαχρονικά ορθολογικώς τα σκουπίδια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος εξήγησε ότι υπήρχαν περιοχές που έγινε ανασχεδιασμός με στόχο να σταματήσει ο παραλογισμός στο θέμα των απορριμμάτων και ανακοίνωσε ότι έρχεται Προεδρικό Διάταγμα που θα τα ρυθμίζει όλα αυτά, για όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε θετικά στο έργο, που έγινε στην Περιφέρεια Αττικής και απέδωσε τα εύσημα στην Ηλεία, η οποία, όπως είπε, κατάφερε να αλλάξει , αφού έφτασαν τα σκουπίδια στις πόρτες των νοικοκυριών και των σχολείων. Παρότι, όπως είπε, υπήρχαν τοπικά συμφέροντα, η Ηλεία δεν ακολούθησε την πεπατημένη και κατόρθωσε να δώσει μια προσωρινή λύση αλλά ολοκληρωμένη διαχείριση, με 30% ανακύκλωση, κομποστοποίηση, θάψιμο , μόνο του υπολείμματος κι εξήγησε ότι στόχος είναι η μείωση των σκουπιδιών ώστε να φτάνει το 50% στην ανακύκλωση.

-Διαφήμιση-

«Η Φυλή σηκώνει δυσβάστακτο βάρος στα σκουπίδια», τόνισαν εκπρόσωποι φορέων

Έντονη ήταν η κριτική για τον σχεδιασμό στην Αττική και τον περιφερειακό σχεδιασμό των σκουπιδιών στη Φυλή, που άσκησε ο Αναστάσιος Κεφαλάς, εκπρόσωπος Συντονιστικού Φορέων, Συλλογικοτήτων και Πολιτών Δυτικής Αθήνας «ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ», ο οποίος μίλησε για «παταγώδη αποτυχία» από τις διαχρονικές πολιτικές των κομμάτων, που επιβάρυναν την περιοχή.

Σημείωσε πως δεν έχει γίνει καν ο διαγωνισμός για τις επιδημιολογικές μελέτες, καθώς οι κάτοικοι που έχουν δίπλα τους τόσο μεγάλο όγκο σκουπιδιών , που έπεφταν δίπλα τους επί δεκαετίες, παρουσιάζουν έντονα προβλήματα υγείας. Τόνισε πως έχουν τοποθετηθεί 150 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών, όγκος δυσβάστακτος. Ανέφερε πως το 94,5% των σκουπιδιών της Αθήνας πηγαίνουν στη Φυλή, υποστήριξε πως το 93% θάβεται , ρυπαίνοντας το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για τα τρόφιμα, και σημείωσε ότι έχει χαρακτηριστεί η Φυλή, από Ευρωπαίους εταίρους «μνημείο περιβαλλοντικού χάους».

Ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς αναφέρθηκε στις ομορφιές του συγκεκριμένου δήμου και μίλησε για περιβαλλοντικό έγκλημα και για κοινωνική υποβάθμιση. «Η Φυλή σήκωσε και σηκώνει ακόμη και σήμερα τα απορρίμματα της Αττικής», είπε. «Αυτό που γίνεται στο δήμο μου πρέπει να σταματήσει. Η χωματερή της Φυλής έχει φτάσει στα όριά της», είπε ενώ σημείωσε πως προχωρεί σε ανάπλαση , με φύτευση ,σε συνεργασία με Ισραηλινούς και τόνισε ότι σε 1, 5 με 2 χρόνια δεν θα χωρούν άλλα σκουπίδια.