Το διακύβευμα της Θεσσαλονίκης

γράφει ο Νίκος Λάππας

nikos-lappas

Το συνέδριο που διοργάνωσε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με τις περιφέρειες (ΕΝΠΕ) και τους εξαγωγείς (ΣΕΒΕ) την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ίσως αποδειχθεί το ορόσημο προσανατολισμού που αναζητά ο αγροτικός τομέας.

Εκατοντάδες συμμέτοχες στο 4ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΗ σύνθεση των 1.000 περίπου συμμετεχόντων ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστη. Νέοι επιστήμονες, ερευνητές, πανεπιστημιακοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τεχνολογίας και εισροών. Όμως, πάνω από όλα, σύγχρονοι αγρότες, αλλά και εκπρόσωποι φορέων, που παράγουν και δεν προσπαθούν να επιβιώσουν αποκλειστικά με το ΟΣΔΕ. Που δεν θεωρούν ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει από τις μεγάλες επενδύσεις στην κάνναβη, όπως δήλωσε προχθές ο Βαγγέλης Αποστόλου, αλλά πιστεύουν, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ότι η ανάπτυξη θα είναι πιο «έξυπνη», και καλούμαστε να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους για να γίνει και εφικτή.

Σε όλους αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος που παρευρέθηκαν. Περιφερειάρχες, εκπρόσωποι κομμάτων και στελέχη της κυβέρνησης με καινοτόμες ιδέες. Ειδικά οι τελευταίοι, έχουν μία μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις απαιτήσεις του σήμερα. Διότι, στην Ελλάδα συνέβη κάτι σπάνιο. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το κράτος έκανε τα πρώτα μεγάλα βήματα εισαγωγής του τελευταίου κύματος καινοτομιών στη γεωργία για να ακολουθήσουν «εκ του ασφαλούς» οι ιδιωτικοί φορείς, όμως στη χώρα μας συνέβη το αντίθετο. Εναπόκειται, λοιπόν, στην κυβέρνηση να δώσει την αποφασιστική ώθηση στο εγχείρημα που εξελίσσεται.

Το επόμενο κρίσιμο μεγάλο βήμα πρέπει να αφορά την αποφυγή των παθογενειών και λαθών άλλων χωρών. Η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι η διάδοση των καινοτομιών αυτών, συχνά καθυστερεί για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν λειτουργούν συμπληρωματικά, αλλά ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις που ξεκίνησαν σε διάφορα επίπεδα στη Θεσσαλονίκη, θα αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο. Δεύτερον, γιατί το εγχείρημα δεν είναι ιδιαίτερα «αγροτοκεντρικό» και δεν γίνεται εύκολα κατανοητό, γεγονός που αποδεικνύει ότι η διάδοση μίας καινοτομίας στη γεωργία είναι συχνά πιο περίπλοκη και από την ίδια τη δημιουργία της.