GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας

Gaia Επιχειρείν: Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας

Με μεγάλη συμμετοχή φορέων του αγροκτηνοτροφικού χώρου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», αίθουσα «Ολυμπίας», η εσπερίδα της GAIA Επιχειρείν με θέμα: «Ο τομέας της Κτηνοτροφίας – ΚΑΠ 2014 – 2020: Το παρόν και το μέλλον». Κατά την διάρκεια της συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, τα εργαλεία της ΚΑΠ στην εξυπηρέτηση της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας, τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση της καινοτομίας στον συγκεκριμένο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής.

Παράλληλα για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο κοινό η νέα εφαρμογή GAIA Livestock, ή αλλιώς «Διαχείριση Κτηνοτροφικής Μονάδας», που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης δεδομένων μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. 

Τη συζήτηση παρακολούθησαν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.κ. Καπρέλης και Αποστολάκης. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, κ. Γ. Καρέτσος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Σ. Μάμαλης και πολλοί άλλοι. 

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, ο οποίος αναφέρθηκε στις παθογένειες του κλάδου ενώ παρουσίασε τις προτάσεις του Συνδέσμου για την «ανάταση» της ελληνικής κτηνοτροφίας. «Η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει την εκπαίδευση και την πληροφορία που απαιτούν τα νέα δεδομένα. Ζει στο προηγούμενο αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά . Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Πρέπει να οργανωθεί η παραγωγική βάση. Πρέπει να κάνουμε νέους συνεταιρισμούς και επίσης να δημιουργήσουμε μικρές ομάδες παραγωγών. Επιπλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους». Ζήτησε τέλος την στήριξη του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο σημειώνοντας ότι η μείωση στη φετινή παραγωγή γάλακτος αναμένεται σημαντική.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Γαλάτουλας, Σύμβουλος γεωπόνος της GAIA Επιχειρείν αναφέρθηκε στα επενδυτικά εργαλεία του ΠΑΑ που μπορούν να ενταχθούν οι κτηνοτρόφοι τη νέα προγραμματική περίοδο 2015 – 2020. «Βασικό μέτρο αποτελούν τα Σχέδια Βελτίωσης. Ένα μέτρο που περιμένουν όλοι οι παραγωγοί για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Φέτος λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων θα έχουμε μείωση της παραγωγής (π.χ. γάλα). Και αυτό έχει προβλεφθεί όμως στο νέο ΠΑΑ ώστε να μπορεί ο παραγωγός να ανταπεξέλθει και να συνεχίσει την δραστηριότητα του χωρίς να αναγκαστεί να… βγει από την παραγωγική διαδικασία». Παράλληλα ο κ. Γαλάτουλας αναφερόμενος στην δημιουργία Ομάδων Παραγωγών τόνισε ότι ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός προκειμένου οι αγρότες να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους. «Όσο πιο μικρός είναι ο παραγωγός τόσο λιγότερα τα πλεονεκτήματα του… Αν υπάρχει όμως ένα μεγαλύτερο σχήμα τότε μπορεί να επιτύχει καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα».

Στην καινοτομία, τη διάχυση της γνώσης αλλά και τα προσδοκόμενα οφέλη αυτών αναφέρθηκε ο ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου. Ειδικότερα τόνισε: «Ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας παγκοσμίως είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Εμείς στην Ελλάδα απλά αναφέρουμε αυτές τις έννοιες χωρίς να τις εφαρμόζουμε». Αναφέρθηκε ακόμα σε επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής της έρευνας στην πράξη, σε άλλες χώρες δίνοντας απτά αποτελέσματα αυτών. «Πρέπει να κοιτάξουμε στο παρελθόν και να στοχεύσουμε στο μέλλον. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε νέα προϊόντα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηνικολάου.

Στην χρήση νέων τεχνολογιών  μίλησε η κα. Ειρήνη Προδρομίδου, Σύμβουλος Γεωπόνος της GAIA Επιχειρείν. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε μια νέα πρωτοποριακή εφαρμογή της GAIA το «GAIA Livestock» ή αλλιώς «Διαχείριση Κτηνοτροφικής Μονάδας». Σύμφωνα με την κα. Προδρομίδου, η εφαρμογή αυτή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης δεδομένων. «Από την εφαρμογή αυτή μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να πάρουμε ημερήσιες αναφορές, να λάβουμε προειδοποιήσεις (π.χ. αν έχει μειωθεί αισθητά το σιτηρέσιο στις αποθήκες μας κλπ). Παράλληλα μέσα από το GAIA Livestock ενημερώνεται το μητρώο εκμετάλλευσης, και άλλα μητρώα που είναι υποχρεωμένος να διατηρεί ο κάθε κτηνοτρόφος».

Τέλος στο βήμα της εσπερίδας μίλησε ο κ. Χάρης Θεοχαρίδης, κτηνίατρος ΑΠΘ, τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Σερρών. Ο κ. Θεοχαρίδης παρουσίασε απλές διαδικασίες με τις οποίες επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα στα σφάγια (κρέας), ενώ στις βιώσιμες σύγχρονες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αναφέρθηκαν οι κ.κ. Γ. Αρσένος, Γ. Βαλεγράκης, Γ. Παπαδόπουλος και Π. Φορτομάρης από το εργαστήριο ζωοτεχνίας, τμήμα κτηνιατρικής, σχολή επιστημών υγείας ΑΠΘ.