gaiasense: Μείωση της απώλειας νερού από το 30% στο 10%

Ισχυρό εργαλείο για τους μικροκαλλιεργητές

Μεγάλος αριθμός παραγωγών που αντιλαμβάνεται την ανάγκη εκσυγχρονισμού και τη χρήση συστημάτων ευφυούς γεωργίας παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ημερίδα, που διοργάνωσε η εταιρεία NEUROPUBLIC, για τη χρήση του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στην καλλιέργεια του επιτραπέζιου σταφυλιού. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στο Κιάτο Κορινθίας. Κεντρικός άξονάς της ήταν πώς το gaiasense μπορεί να εφαρμοστεί στην καλλιέργεια κάθε παραγωγού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Εφαρμογή στη Στιμάγκα

Τόσο οι εκπρόσωποι της NEUROPUBLIC όσο και αξιόλογοι καθηγητές έδωσαν μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν ότι με τη χρήση του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense είναι δεδομένο ότι θα μειωθεί το κόστος της καλλιέργειας, ενώ παράλληλα θα αναβαθμιστεί και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Ισχυρότερο στοιχείο για να αποδειχθούν τα προαναφερόμενα ήταν τα δεδομένα που προέκυψαν από την εφαρμογή τους συστήματος στην περιοχή της Στιμάγκας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ, ώστε να αναπτυχθεί ένα ευφυές μοντέλο παραγωγής.

Στόχος ήταν κάθε παραγωγός να γνωρίζει πότε πρέπει να ποτίσει, σε ποιο στάδιο και σε τι ποσότητα, ώστε να μειωθούν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού, αλλά και μια σειρά δεδομένων που θα αναβαθμίσουν την παραγωγή.

Αύξηση της αξίας της παραγωγής

Ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος της NEUROPUBLIC ΑΕ, ήταν ο βασικός συντονιστής της εκδήλωσης. Ο Κώστας Μίχος, υπεύθυνος έργων ευφυούς γεωργίας στην εταιρεία NEUROPUBLIC, ανέλυσε πώς λειτουργεί το σύστημα και τη χρησιμότητα που μπορεί να προσφέρει στον παραγωγό επιτραπέζιου σταφυλιού, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ευφυής γεωργία έρχεται να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που θα συλλέξει τα δεδομένα και θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή τη γνώση. Έχοντας όλα τα δεδομένα, ο παραγωγός μπορεί να καταλήξει σε πιο σωστές αποφάσεις. Τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση των εισροών, που είναι ένα βασικό ζήτημα για όλους τους παραγωγούς, αλλά και σε ένα σύνολο πραγμάτων, όπως η αύξηση της παραγωγής, η μείωση των κινδύνων και η αύξηση της αξίας της παραγωγής».

Μείωση της απώλειας νερού από το 30% στο 10%

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άγγελος Πατάκας, με ειδίκευση στην άρδευση, τόνισε ότι «η ποιότητα και η ποσότητα της παραγωγής είναι οι βασικοί παράγοντες για την αύξηση του κέρδους των αγροτών. Οι κλιματικές αλλαγές είναι πλέον δεδομένες και όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μία περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας, που σημαίνει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό. Η εφαρμογή του gaiasense στη Στιμάγκα απέδειξε ότι μέσα από μία συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να μειωθεί η άσκοπη κατανάλωση νερού κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Όσον αφορά την απώλεια του νερού, αυτή περιορίστηκε με τη χρήση του συστήματος από το 30% στο 10%, ενώ υπάρχουν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη μείωση».

Επιδότηση χρήσης ευφυούς γεωργίας

Για τη χρήση της ευφυούς γεωργίας στην αντιμετώπιση των ιών που απειλούν την παραγωγή, μίλησε ο Θωμάς Θωμίδης, αναπληρωτής καθηγητής φυτοπαθολογίας στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Γαλάτουλας, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Έργων της εταιρείας GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας παραγωγός να συντάξει φάκελο για το ΠΑΑ και την επιδότηση της χρήσης ευφυούς γεωργίας, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από την κατάθεση ενός τέτοιου φακέλου.

Αποδοχή του συστήματος από τους παραγωγούς

Αμέσως μετά την ημερίδα, ο Μάρκος Λέγγας εκ μέρους της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΣ, δήλωσε στην «;Y» ότι «η σημερινή παρουσία των παραγωγών αποδεικνύει γιατί η Κορινθία ήταν και θα είναι πρωτοπόρος στην καλλιέργεια ποιοτικού επιτραπέζιου σταφυλιού στην Ελλάδα. Το ελληνικό σύστημα ευφυούς γεωργίας, το ονομαζόμενο gaiasense, αναπτύχθηκε από λαμπρούς Έλληνες επιστήμονες, εφαρμόστηκε και επαληθεύτηκε στην πράξη για τρία χρόνια στα κτήματά μας με πλήρη υποστήριξη από τους παραγωγούς και τους γεωπόνους. Πιστεύουμε σε μία Ευρώπη που η ανάπτυξη και τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά προς όλους. Η λειτουργία αυτή είναι ένα ισχυρό εργαλείο ειδικά για τους μικροκαλλιεργητές».

Αναφερόμενος στον βαθμό ωριμότητας των παραγωγών για την αποδοχή τέτοιων συστημάτων, τόνισε ότι «η ωριμότητα θα έρθει μέσα από την εκπαίδευση. Αν οι παραγωγοί μας δεν έχουν αυτά τα εργαλεία, δεν θα μπορούν να καλλιεργούν με το ίδιο κοστολόγιο με τους άλλους, με αποτέλεσμα να μην είμαστε ανταγωνιστικοί. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο παραγωγός σε λίγα χρόνια για να πουλάει τα προϊόντα του θα πρέπει να πιστοποιεί την αειφορική προσέγγιση που έχει στη δουλειά του».