Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας: Μπήκαν οι βάσεις για τη λειτουργία της

leitourgia-galaktokomikis-sxolis-elassona

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι επαφές του δήμου Ελασσόνας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» σχετικά με τη λειτουργία Σχολής Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Προ ημερών, ο διευθυντής Αγροτικής Εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ, Παναγιώτης Σκοτειδάκης, επισκέφθηκε τον χώρο των παλιών σφαγείων (περιοχή των νέων ΚΤΕΛ), εκεί όπου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η Σχολή Γαλακτοκομίας και ξεναγήθηκε από τον δήμαρχο Ελασσόνας, Νίκο Ευαγγέλου. Εξέτασαν από κοινού το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων και το πλάνο λειτουργίας της. Να σημειωθεί ότι για τη Γαλακτοκομική Σχολή της Ελασσόνας υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από σπουδαστές απ’ όλη τη χώρα, καθώς η μοναδική που λειτουργεί μέχρι τώρα στα Ιωάννινα αδυνατεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση εκ μέρους τους. Επίσης, προ ημερών, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Γιώργος Καρέτσος, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Αθανάσιο Βλάχο, την δ/ντρια της Αβερώφειου Σχολής, Μαρία Κλεισιάρη-Μπουζούκη και τον δήμαρχο Ελασσόνας, Νίκο Ευαγγέλου, συναντήθηκαν και συζήτησαν λεπτομέρειες για τη σύνταξη προγραμματικής συμφωνίας, με στόχο τη λειτουργία του ΙΕΚ Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ωρίμασαν οι συνθήκες για τη δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Ευαγγέλου, «η Σχολή θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία του δήμου, με το ΥΠΑΑΤ να αναλαμβάνει τις υποδομές και τον εξοπλισμό της, και τον ΕΛΓΟ το προσωπικό που θα απασχοληθεί.

Για τη λειτουργία της Σχολής απαιτείται μια απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ (και όχι κάποιο ΦΕΚ), ενώ η λειτουργία της θα είναι διετής. Το πρόγραμμα προβλέπει τον πρώτο χρόνο να φοιτήσουν 60 σπουδαστές (όχι οικότροφοι) και σε πλήρη εξέλιξη (τον 2ο χρόνο), 120. Μετά τα 5 χρόνια λειτουργίας της, η Σχολή θα μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, καθώς θα διαθέτει τα παραγόμενα προϊόντα στην αγορά».

Ο δήμαρχος Ελασσόνας μιλά για μια αναβαθμισμένη Σχολή, στην οποία θα εγγράφονται απόφοιτοι Λυκείου (θα λειτουργεί ουσιαστικά ως ΙΕΚ) και προσθέτει ότι «η κατάλληλη περιοχή να φιλοξενήσει τη δεύτερη Γαλακτοκομική Σχολή (μετά από αυτή των Ιωαννίνων) στη χώρα είναι η επαρχία Ελασσόνας», στην οποία παράγεται το 35% του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας, με περισσότερα από 450.000 ζώα και την πρώτη περιοχή πανελλαδικά σε τυροκομικά προιόντα.