Γάλλοι ενδιαφέρονται για τις μονάδες της Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία

Μπορεί η προ τριετίας προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο της ΕΒΖ να μη στέφθηκε με επιτυχία, όμως οι Γάλλοι της Cristal Union επιστρέφουν στο προσκήνιο, βάζοντας αυτή τη φορά στο μάτι τα δύο εργοστάσια της Σερβίας.

Γάλλοι ενδιαφέρονται για τις μονάδες της Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Πρόκειται για τις δύο θυγατρικές –και κερδοφόρες– μονάδες της ΕΒΖ οι οποίες, κατ’ εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας, βαίνουν προς πώληση με τον σχετικό διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό να δρομολογείται μέχρι το τέλος του μήνα. Ως ελάχιστο τίμημα έχουν οριστεί τα 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο στα ανώτατα στελέχη της ΕΒΖ επικρατεί αισιοδοξία ότι «στο τέλος της ημέρας» το αντίτιμο θα είναι αρκετά υψηλότερο.

Την αισιοδοξία αυτή τροφοδοτεί το ζωηρό ενδιαφέρον που έχουν ήδη εκδηλώσει ξένοι επενδυτές. Ένας από αυτούς είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική συνεταιριστική Cristal Union, η οποία, μάλιστα, φέρεται να έχει υποβάλει στην Τράπεζα Πειραιώς συγκεκριμένη πρόταση που ξεπερνά κατά πολύ τα 25 εκατ. ευρώ. Καλά πληροφορημένες πηγές της «ΥΧ» αναφέρουν ότι κλιμάκιο του γαλλικού ομίλου βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα και είχε συνάντηση για το θέμα με στελέχη της Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η Cristal Union είχε ανακηρυχθεί «Προτιμητέος Υποψήφιος» στον διαγωνισμό για την πώληση του 82,33% της βιομηχανίας, τον οποίο είχε προκηρύξει τότε ο εκκαθαριστής της ΑΤΕbank. Οι αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις της ΕΒΖ έκαναν, τελικά, τους Γάλλους να υπαναχωρήσουν. Στη συνέχεια, όμως, οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν ξανά με εκείνους της ελληνικής εταιρείας, όταν υπέγραψαν μαζί της εμπορική συμφωνία για την παραγωγή ζάχαρης φασόν.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα δώσει το έναυσμα για την εκταμίευση 3 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς, ενώ, μέχρι το τέλος του χρόνου, σχεδιάζεται να δοθούν στην εταιρεία άλλα 4 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στους παραγωγούς το 1,8 εκατ. ευρώ που τους οφείλεται από την περυσινή καμπάνια, ενώ ο σχεδιασμός είναι, μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει πληρωθεί και το 60% των τεύτλων που παραδόθηκαν φέτος.

Η φετινή παραγωγή ζάχαρης εκτιμάται ότι ξεπέρασε τους 32.000 τόνους, εξαιτίας του αυξημένου ζαχαρικού τίτλου, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών, «έπιασε» κατά μέσο όρο τα 13,5- 14 poll.

Παγκόσμια αποθέματα ζάχαρης*

-Διαφήμιση-
Delegate