Γάλλοι και Αυστριακοί ετοιμάζονται για Σερβία

Το ενδιαφέρον σημαντικών «παικτών» της ευρωπαϊκής αγοράς ζάχαρης φαίνεται ότι έχει προσελκύσει ο διαγωνισμός για τα εργοστάσια των δύο σερβικών θυγατρικών της ΕΒΖ.

Γάλλοι και Αυστριακοί ετοιμάζονται για Σερβία
Στο ραντάρ των Cristal Union και Agrana τα εργοστάσια της ΕΒΖ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική συνεταιριστική Cristal Union και η αυστριακή Agrana είναι μεταξύ των εννέα ομίλων που έχουν εκδηλώσει εγγράφως το ενδιαφέρον τους για τις μονάδες της εισηγμένης στις περιοχές Crvenka και Zabalj.

Οι Γάλλοι παρακολουθούν εδώ και χρόνια από κοντά την υπόθεση της ΕΒΖ – θυμίζουμε ότι είχαν λάβει το χρίσμα του «προτιμητέου υποψηφίου» στον διαγωνισμό για το 82,33% της εταιρείας που είχε προκηρύξει το 2013 ο εκκαθαριστής της ΑΤΕbank– και φέρονται να έχουν αποκτήσει μια καλή γραμμή επικοινωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς, τον βασικό πιστωτή, δηλαδή, της ΕΒΖ. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν κλιμάκια της εταιρείας να έχουν βρεθεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα για συναντήσεις με στελέχη της τράπεζας.

H Αgrana εδρεύει στην Αυστρία, έχει ισχυρή παρουσία στην αγορά γλυκαντικών και συμπυκνωμάτων φρούτων, όμως, η παραγωγή και η εμπορία ζάχαρης παραμένουν ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της, ο τζίρος των οποίων αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Ο όμιλος διαθέτει εννέα ζαχαρουργεία σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών κι ένα εργοστάσιο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το οποίο απέκτησε το 2008. Η προοπτική των συνεργειών με το εν λόγω εργοστάσιο, καθώς και η επιθυμία περαιτέρω επέκτασης στις βαλκανικές αγορές πιθανότατα εξηγούν και το ενδιαφέρον για τις σερβικές θυγατρικές της ΕΒΖ.

Παρών στη διαδικασία δηλώνει, για άλλη μια φορά, και η Sunoko Doo του Σέρβου Miodrag Kostic (σ.σ και αυτός είχε ενδιαφερθεί παλαιότερα για την ΕΒΖ), όπως και ο συμπατριώτης του επιχειρηματίας Petar Matijevic μέσω της εταιρείας του Αgrar.

Σε κάθε περίπτωση, η λίστα με τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες» αναμένεται να μικρύνει στη δεύτερη φάση του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, οπότε και θα κληθούν να καταθέσουν συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο τίμημα για την πώληση των δύο θυγατρικών –που αποτελεί μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ– έχει οριστεί στα 25 εκατ. ευρώ.

Τόσο από τη διοίκηση της ΕΒΖ όσο και από την Πειραιώς εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το αντίτιμο θα είναι, τελικά, αρκετά υψηλότερο, δεδομένου ότι και οι δύο μονάδες παρουσίασαν το 2016 αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας.